U trendu

Jeremić: Podigli smo ugled Srbije, sledi finalna faza

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić, koji je posle pete rudne glasanja za tu poziciju bio drugi u ukupnom plasmanu, a prvi u istočnoj Evropi, ocenio je da je to rezultat kojim možemo da budemo izuzetno zadovoljni i dodao da sledi finalna faza u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice SB UN.

„Rezultatom možemo da budemo izuzetno zadovoljni. Time smo značajno doprineli podizanju ugleda Srbije u svetu, pre svega s obzirom na to da je posredi trka za najvišu poziciju u međunarodnim odnosima“, rekao je Jeremić za TV Pink.

On je istakao da je kandidatura Srbije bila jedina koja je ispraćena platformom, u kojoj je do detalja izneto 53 konkretnih predloga za reformu i povećanje efikasnosti rada UN.

„Mislim da je to pomoglo u sticanju naklonosti nekih od najuticajnijih svetsklih medija koji su otvoreno podrzali sprksu kandidaturu“, ocenio je Jeremić.

Dodaje, međutim, da smo bili predmet negativne kampanje, što svakako nije pomoglo.

„Ali šta da se radi, to je sastavni deo ovog posla, ne osvrćemo se na to i idemo dalje“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, sada sledi finalna, konačna fazu izbora u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice SB UN i dodaje da je sada praktično sve u njihovim rukama.

„Trenutni odnosi velikih sila su prilično napeti i mislim da nije nezamislivo da se to odrazi i na pregovore o izborima za budućeg generalnog sekretara. Ko će iz tog složenog procesa izaći kao pobednik ostaje da se vidi“, zaključio je Jeremić.

Jeremić je posle jučerašnje, pete rudne glasanja bio drugi, posle bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša.

Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar