U trendu

Još jedna škola u Beogradu u sistemu daljinskog grejanja

BEOGRAD – Osnovna škola „Filip Višnjić“ na Karaburmi priključena je na sistem daljinskog grejanja, a u projekat je uloženo 11,6 miliona dinara.

Nakon obilaska škole, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da je strategija Beograda da se pronađe rešenje da se sve škole priključe na daljinski sistem grejanja ili na gas.

Prema njegovim rečima, kotlarnica u okviru škole „Filip Višnjić“ je samo jedna u nizu individualnih kotlarnica koje se gase u gradu, a koje su radile na mazut ili na neka druga ekološki neprihvatljiva goriva.

Nikodijević je, navodi se u saopštenju Gradske uprave, najavio da će kroz desetak dana taj posao biti završen na još jednom školskom objektu, u Rakovici, te precizirao da u Beogradu ima više od 300.000 objekata koji imaju individualna ložišta, koja su ekološki neprihvatljiva.

Tempo gašenja kotlarnica, naročito u školama je ubrzan, kaže Nikodijević i dodaje da se sada godišnje ugasi njih sedam, osam, dok je ranije to bio slučaj u svega jednoj ili dve škole godišnje.
Precizirao je da je u budžetu ove godine izdvojeno oko 15 miliona evra, pre svega za čišćenje dimnjaka i postavljanje filtera u individualnim kotlarnicama.

Govoreći o uređenju škole „Filip Višnjić“, Nikodijević je najavio da će se ta škola, zbog prostranog zelenog pojasa naći u projektu Sekretarijata za zaštitu životne sredine za uređivanje zelenih površina u školama.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je da je Beograd od 2012. godine do sada uložio 300 miliona za gašenje kotlarnica, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.