U trendu

Jubilej diplomatskih odnosa Srbije i Meksika zabeležen na poštanskim markama

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević i ambasador Meksika u Beogradu Karlos Isauro Feliks Korona, promovisali su danas u PTT muzeju najnovije izdanje prigodnih poštanskih maraka povodom 75 godina diplomatskih odnosa Srbije i Meksika.

Jubilej navršen u maju, tokom cele godine obeležava se nizom manifestacija, a ostaće zabeležen i u bogatoj filatelističkoj produkciji Pošte Srbije.

Feliks Korona izjavio je da od kada je Meksiko otvorio svoju Ambasadu u Beogradu nikada, ni u jednom trenutku nije zatvorio vrata i uvek je bio blizak srpskom narodu u toku istorijskih dešavanja u oblasti Zapadnog Balkana, a u skladu sa svojim principima spoljne politike, medjunarodnog prava i stabilnog prijateljstva, Meksiko je podržavao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

„Kontinuirano prisustvo Meksika u Srbiji u osnovi proizlazi iz našeg uverenja da su pravi prijatelji uvek tu, i u dobrim, i u lošim trenucim“, poručio je ambasador.

Djordjević je naveo da „višedecenijsko prijateljstvo i saradnju sa nama bliskom državom, sa kojom uprkos geografskoj udaljenosti delimo brojne zajedničke vrednosti i medjusobno se podržavamo i uvažavamo, prigodno i simbolično obeležavamo na nacionalnom simbolu kakav je poštanska marka, sa prepoznatljivim motivima nacionalnog, istorijskog i kulturnog nasledja naših zemalja, koji ostaje za buduće generacije“.

„Spremni smo da pojačamo naše veze i produbimo naše prijateljstvo, čemu će Pošta Srbije aktivno doprineti podrškom u razvoju trgovinske i kulturne razmene“, istakao je Djordjević.

On je ambasadoru čestitao predstojeći nacionalni praznik Meksika i uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

Na prigodnom izdanju poštanskih maraka, na dve marke u bloku i prigodnom kovertu, motivi u prvom planu su Beogradski pobednik i meksički Spomenik nezavisnosti, a u pozadini važni kulturno-istorijski spomenici, spojeni zastavama i nacionalnim motivima obe zemlje u vidu mosta.

Izdanje je realizovano u saradnji sa ambasadorom Feliksom Korona i Ambasadom Meksika u Srbiji, u umetničkoj realizaciji Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije.

Na pratećoj izložbi „500 prvih maraka Meksika (1879-1945)“, prikazana je zbirka poštanskih maraka koja ilustruje veoma raznovrstan i bogat filatelistički razvoj Meksika u izabranom periodu.

Zbirku je PTT muzeju pozajmio Muzej knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i medjunarodnu saradnju „Adligat“, a za posetioce je u PTT muzeju otvorena do 21. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.