U trendu

Kako će funkcionisati Beograd bez gradskog prevoza?

Od večeras u 20 sati u Beogradu će biti potpuno obustavljen gradski prevoz, tako da sutra ujutro na ulicama prestonice neće više biti nijednog autobusa, trolejbusa ili tramvaja. Građani kojima firme nisu organizovale prevoz, a posao ne mogu da obavljaju od kuće, kojih je sasvim sigurno priličan broj, moraće da se snalaze kako znaju i umeju.

„Odlukom Vlade Republike Srbije u subotu 21. marta od 20 časova ukida se javni prevoz na teritoriji Republike Srbije, na osnovu čega će Sekretarijat za javni prevoz Gradske uprave grada Beograda, do daljnjeg, ukinuti sve polaske na svim linijama javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza i sve polaske na svim linijama BG voza“, saopštili su iz Grada Beograda.

Kada su nadležni saopštili da se ukida javni gradski prevoz, najveća dilema je bila da li to znači da na ulicama više neće biti ni taksista. Posebno jer se oni zvanično vode kao deo javnog gradskog prevoza u Beogradu.

Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije kazao je da do toga ipak neće doći. Odnosno da oni ostaju na ulicama do daljeg.

– Taksisti će raditi po ovome kako je zakon omogućio, od 5.00 do 20 sati. Pokušavamo da dobijemo eventualne specijalne dozvole za noćni prevoz, ali ćemo videti da li ćemo uspeti – objasnio je Bijelić.

S obzirom da će mnogi Beograđani pokušavati da se prebace iz jednog u drugi deo grada, nema sumnje i da će taksisti sada imati dosta posla.

Besplatan prevoz medicinskog osoblja

Bijelić je rekao i kako će taksisti besplatno prevoziti medicinsko osoblje iz tri bolnice koje primaju zaražene pacijente od korona virusa.

– Napravljena je i grupa „Taksi humanost na delu“ u okviru koje ćemo prevoziti potpuno besplatno na vaučere medicinsko osoblje. Za sada ono što znamo, to će biti tri bolnice, Dragiša Mišović, Infektivna klinika i Zemunska bolnica. To su bolnice koje prihvataju inficirane ljude – istakao je Bijelić.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.