U trendu

Kako nepogrešivo prepoznati lažni taksi?

Kada uđu u vozilo, putnici bi trebalo da, posle utvrđivanja trase, provere da li su taksimetar, cenovnik i taksi dozvola vozača vidno istaknuti i da li na taksimetru piše „start”. – Posle uključivanja taksimetra, on treba da pokaže iznos od 170 dinara, koji važi za sve tri tarife.

Kasnite na posao, u velikoj ste žurbi. U brzini zaustavljate taksi kako biste što pre stigli od Pravnog fakulteta do Bajlonijeve pijace. Na odredištu, „taksista” umesto računa od nekoliko stotina dinara ispostavlja ceh od 2.000. U šoku ste, ali nemate kud. Plaćate i izlazite iz vozila ne znajući šta vas je snašlo.

Odgovor je – nije taksi svako vozilo koje na krovu ima taksi oznaku. Kako prevare vozača koji se predstavljaju kao legalni taksisti nisu retkost u dvomilionskoj metropoli, Sekretarijat za inspekcijske poslove potrudio se da sugrađanima koji koriste ovu vrstu prevoza otkrije „cake” na osnovu kojih mogu da utvrde da li je reč o legalnom taksiju ili o divljem.

– Ako se taksi usluga naručuje telefonom ili SMS-om, treba pozvati jedno od registrovanih taksi udruženja. Ukoliko se neposredno zaustavlja taksi vozilo ili vožnja započinje sa taksi stajališta, potrebno je uveriti se da li vozilo ima registarsku oznaku „BG … TX” i krovnu oznaku poznatog taksi udruženja, koja mora biti neoštećena i obostrano jasno vidljiva, sa čitkim slovima i brojevima – sugerišu iz sekretarijata.

I kada uđu u taksi, putnici bi trebalo da budu u pripravnosti. Kako savetuju u sekretarijatu, posle utvrđivanja trase, putnici bi valjalo da provere da li su taksimetar, cenovnik i taksi dozvola vozača vidno istaknuti, da li na taksimetru piše „start”.

– Posle uključivanja taksimetra, on treba da pokaže iznos od 170 dinara, koji važi za sve tri tarife. Taksimetar mora da radi ujednačeno, sa ravnomernim prebacivanjem sa prethodnog na sledeći iznos. Svako ubrzavanje rada taksimetra ukazuje na nameru vozača da više naplati taksi prevoz. U tom slučaju treba momentalno ukazati na uočenu nepravilnost. Preporuka je i da se obavezno uzme račun koji treba da je jasno ispisan i overen pečatom taksi prevoznika – dodaju u sekretarijatu.

Nadležni sugerišu da se ne preporučuje vožnja ako taksi vozač nudi nagodbu o ceni bez uključivanja taksimetra. Za korisnike taksi usluga sa aerodroma, navode iz sekretarijata, vozač samostalno utvrđuje trasu prevoza i nema obavezu uključivanja taksimetra jer uslugu naplaćuje prema potvrdi o fiksnoj ceni taksi prevoza, koja se prethodno dobija na taksi pultu na aerodromu.

Nebaždaren taksimetar među najčešćim prekršajima
U toku nadzora nad taksi prevozom, inspektori drumskog saobraćaja Sekretarijata za inspekcijske poslove najčešće zatiču prekršaje kao što su nebaždaren taksimetar, istekla potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila, korišćenje taksi vozila bez TH registarskih oznaka, kao i prekršaje pružanja taksi usluga na teritoriji Beograda taksista sa taksi dozvolama koje su izdale druge lokalne samouprave. To su najčešće Apatin i Alibunar, ukazuju u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Cene vožnje
Tarifa 1 – cena vožnje po kilometru je 65 dinara radnim danima od 6 do 22 časa

Tarifa 2 – cena vožnje po kilometru je 85 dinara od 22 do 6 časova i u dane državnih praznika i nedeljom

Tarifa 3 – cena vožnje po kilometru je 130 dinara i primenjuje se van obeleženih tačaka gradskog područja.
Cena prtljaga putnika uračunata je u cenu taksi prevoza.

(Dejan Aleksić, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar