U trendu

Kašnjenje u postavljanju dijagnoze najveći izazov u lečenju ankilozirajućeg spondilitisa

Manifestacija posvećena podizanju svesti o ankilozirajućem spondilitisu „Da li prepoznajete napASt na svojim leđima“, tokom koje su građani od lekara i pacijenata mogli da saznaju sve pojedinosti o ovoj zapaljenskoj reumatskoj bolesti, odžana je u Tržnom centru Ušće u Beogradu, saopšteno je danas.

Prepreke i izazovi sa kojima se suočavaju pacijenti sa ankilozirajućim spodilitisom simbolično su prikazani kroz plesni performans, a manifestacija je trebalo da ukaže na značaj pravovremenog otkrivanja i lečenja ove bolesti.

Ankilozirajući spondilitis je reumatska zapaljenska bolest kičme i karlice od koje boluju milioni ljudi širom sveta. Napredovanjem bolesti može doći do okoštavanja vezivnih struktura i ankiloze zglobova, tako da kičmeni stub gubi fleksibilnost i mogućnost pokreta, postaje kao jedinstven okoštali blok, zbog čega neki delovi kičme postaju skoro ili potpuno nepokretni.

Procenjuje se da muškarci dva do tri puta češće obolevaju od ankilozirajućeg spondilitisa nego žene. Tačan uzrok bolesti nije poznat, iako se smatra da genetska predispozicija ima značajan uticaj.

„Upravo je kašnjenje u postavljanju dijagnoze najveći izazov u lečenju ove bolesti – bol u leđima koji se javlja kao prvi simptom pacijente dovodi do izabranih lekara opšte medicine, koji često ne prepoznaju AS i obolelog upućuju kod neurologa, fizijatara ili ortopeda“, kazala je reumatolog Instututa za reumatologiju Srbije Tatjana Živanović Radnić.

Zbog toga je, kako je istakla, važno prepoznati inflamatorni (zapaljenski) bol u leđima, što će veoma olakšati i ubrzati postavljanje prave dijagnoze.

„Neretko se osobama koje boluju od AS pogrešno postavi dijagnoza, na primer, fibromijalgije, zbog sličnih simptoma bolesti. Ovo je jedan od glavnih razloga za činjenicu da od prvih simptoma do dolaska kod reumatologa i postavljanja prave dijagnoze u proseku prođe i preko osam godina“, rekla je Živanović Radnić.

Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije Mirjana Lapčević je ukazala da ankilozirajući spondilitis utiče i na profesionalnu delatnost pacijenata.

„U istraživanju koje je sprovedeno u Evropi čak 74 odsto ispitanika je izjavilo da ima problem da pronađe posao zbog svog zdravstvenog stanja, a 46 odsto je izjavilo da je njihovo zdravstveno stanje značajno uticalo na izbor posla kojim se bave“, navela je Lapčević ukazujući na to da bol i ograničena pokretljivost značajno utiču i na mentalno stanje pacijenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.