U trendu

„Kazna 50.000 za nenošenje maske, pa da vidimo ko bi kršio mere“

Svi koji krše protivepidemijske mere i svesno ugrožavaju zdravlje drugih, treba da odgovaraju po Krivičnom zakoniku, smatra epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Tiodorović je za ‘Kurir’ naglasio da je po Krivičnom zakoniku moguća i zatvorska kazna, o čemu odlučuju tužilaštvo i sud.

On je istakao da bi, da se on pita, kazna za nenošenje maski u zatvorenom prostoru bila 50.000 dinara.

Tiodorović je rekao da bi sutra trebalo da budu konsultacije o merama za sledeću nedelju i istakao da još nije zakazana sednica kriznog štaba.

On smatra da je još rano za ocenu situacije i da se pre ponedeljka, utorka, kada se pogledaju „korona brojke“, ne može sagledati realna slika.

Tiodorović je naglasio da se medicinski deo Kriznog štaba zalaže za produžavanje mera, ali je ocenio da treba sagledati i „neke od neophodnih vitalnih usluga“.

„Ako se čoveku pokvari česma ili nestane struja, mora da mu radi radnja koja prodaje te delove. Pustićemo sve ono što je neophodno, uz striktno poštovanje svih mera. Ne bi smelo da radi ono gde se ljudi okupljaju, a to su kafane, kafići, tržni centri…“, naveo je Tiodorović.

On je dodao da „nikakav problem ne bi bio da apsolutno sve bude otvoreno kada bi oni koji krše mere bili adekvatno sankcionisani“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.