Klimatolog objašnjava zašto svakog dana kiša pada u isto vreme

Proteklih dana bili smo svedoci čestih i obimnih pljuskova u popodnevnim satima, a sudeći po vremenskoj prognozi, nestabilno vreme nas očekuje sve do kraja ove sedmice.

Normalno je da se obimni pljuskovi dešavaju baš u toku popodneva, to je posledica zagrevanja atmosfere u toku dana, kaže za Nova.rs profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu u Beogradu Vladimir Đurđević.

Đurđević kaže da je to što su se pljuskovi proteklih dana dešavali baš u popodnevnim časovima deo normalne dinamike atmosfere.

“Da bi nastala ovakva situacija mora vazduh u prizemlju da sadrži puno vlage i da se zagreje. Vazduh se u toku noći ohladi, nakon čega se prepodne potroši na to da vazduh u prizemlju postane dovoljno topao”, objašnjava Đurđević za Nova.rs i dodaje:

“Zbog toga ti oblaci najčešće počnu da se razvijaju u popodnevnih satima.”

Što se vazduh više zagreje u prizemlju i što se više vlage tamo koncentriše dešavaju se veće nepogode, upozorava on.

“Vazduh pregrejan u prizemlju krene da se kreće na gore, i onda dolazi do kondenzacije i formiranja padavina, formiranja pljuskova, grada”, kaže profesor meteorologije.

Đurđević napominje da su pljuskovi oduvek bili česta pojava krajem proleća i početkom leta i to u podnevnim časovima, što nema nikakve veze sa klimatskim promenama.

Ono što sa globalnim zagrevanjem ima veze, kako kaže, jeste što su takve vremenske nepogode sve češća i intenzivnije.

(Milena Ilić Mirković, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.