U trendu

Kod Starih Banovaca sve veća debljina leda na Dunavu

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ saopštilo je danas da je na delu Dunava, od Slankamena do Starih Banovaca, došlo je do ledostaja, da je na deonici dugoj šest kilometara ledostaj je još uvek manje debljine od oko 20 centimetara, te da je nizvodno počelo gomilanje leda i da se debljina leda povećava.

U saopštenju se navodi da je u Daljskoj krivini formiran koridor kroz ledenu barijeru od oko 70 do 100 metara, a da je preostali deo toka pod ledostajem.

Planirano je da mađarski ledolomac broj XI tokom dana prođe celu deonicu koridora, od Borova Sela do mosta Bogojevo, a nakon toga da radi na sitnjenju leda širenjem koridora sa nizvodne strane.

„Od Daljske krivine do Slankamena procenat pokrivenosti ledom iznosi od 40 do 70 procenata“, kaže se u saopštenju i dodaje da je potiskivač „Sloga“ i dalje angažovan na održavanju ledohoda na sektoru Grada Novog Sada i u pripravnosti je 24 sata.

Par mađarskih ledolomaca koji su juče stigli u Novi Sad jutros su krenuli nizvodno prema Beogradu. Ledolomci su stigli do prve barijere i rade kod Surduka.

Na reci Savi pokrivenost vodnog ogledala ledom se smanjuje, dok je na Tisi i banatskim vodotocima na celoj dužini toka formiran ledostaj.

Vanredna odbrana od zagušenja ledom ostaje na snazi na 104,7 kilometara na Dunavu, dok se redovne mere odbrane sprovode na 628,67 kilometara na Dunavu, Savi, Tisi i banatskim vodotocima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar