U trendu

Koliko se u Evropi povećao broj stanovnika od 1960: Tri zemlje su neslavni rekorderi, a evo gde je Srbija

Nedavno se na Reditu pojavila mapa koja pokazuje koliko se promenio broj stanovnika u svakoj evropskoj zemlji od 1960. do 2020. godine.

Percentage of Population increase from 1960 to 2020 by country in Europe (source: World Bank) from MapPorn

Na ovoj karti, napravljenoj prema podacima Svetske banke, vidi se snažan uticaj emigracije, naročito sa Balkana u zemlje zapadne Evrope, ali i sve niži prirodni priraštaj koji beleže mnoge države.

Jasno se vidi da je Turska rekorder po povećanju broja stanovnika u poslednjih šest decenija, što je donekle i posledica snažnog priliva migranata iz Sirije, a Luksemburg je od 1960. godine udvostručio svoju populaciju.

Zanimljivo, stopa porasta stanovništva u Turskoj nije čak ni toliko visoka u poređenju sa prosečnom globalnom stopom rasta stanovništva od 1960. do 2020. koja iznosi 157 odsto. Samo je visoka za evropske standarde.

Neslavni rekorder u Evropi po broju stanovnika su Bugarska, koja je izgubila čak 12 procenata svog stanovništva, veliki broj u poslednjih 10-ak godina, koji su zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji šansu za bolji život potražili u zemljama zapadne Evrope, zatim Litvanija, u kojoj je broj stanovnika opao za 8,9 procenata, ali i Hrvatska, koja danas ima dva procenata manje stanovnika nego pre 60 godina.

Prema podacima Svetske banke, broj stanovnika Srbije se u tom periodu povećao za 4,5 procenata, što je daleko od evropskog proseka (od 6,608 miliona 1960. došli smo do 6,908 miliona 2020. godine).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar