U trendu

Komisija: Informer prekršio novinarski kodeks u više tekstova

Komisija za žalbe Saveta za štampu ocenila je večeras da je beogradski dnevnik Informer prekršio Kodeks novinara u više tekstova, na koje su se žalili novinar Stevan Dojčinović, kao i pokret Dveri.

Komisija je usvojila i žalbu predsednika Nove stranke Zorana Živkovića i konstatovala da je dnevnik Alo prekršio novinarski Kodeks, a zaključeno je i da je kodeks prekršila i Politika, na čiji tekst je žalbu podneo novinar Zlatko Čobović.

List Politika, prema oceni Komisije za žalbe, nije prekršila kodeks u slučaju na koji se žalio novinar Slaviša Lekić, a istovetna odluka doneta je i u slučaju Kurira, na čiji tekst se žalio član Nacionalnog saveta Vlaha Dragan Andrejević.

Komisija za žalbe nije donela odluku povodom žalbe novinara Stevana Dojčinovića na jedan tekst u Politici.

Urednik istraživačkog portala „Krik“ Stevan Dojčinović žalio se Komisiji za žalbe na više tekstova u listu Informer u kojima je označen kao „saradnik francuske obaveštajne službe“, „sadomazohista“, da je pripadnik mafije.

Takodje, Informer je prema oceni Komisije prekršio novinarski Kodeks i u tekstovima koji su se bavili istraživanjima Dojčinovićevog „Krika“ o stanu ministra zdravlja Zorana Lončara.

Prema stavu Komisije za žalbe, Informer je kršio Kodeks i u tekstu koji se bavio stavom pokreta Dveri u vezi sa tim da li je u Srebrenici počinjen genocid, na koji je žalbu uložio taj pokret.

Komisija je uvažila žalbu predsednika Nove stranke Zorana Živkovića i konstatovala da je list Alo prekršio novinarski Kodeks, objavljivanjem teksta pod naslovom „Optužnica sledi posle izbora?!“, uz koji su objavljene fotografije više opozicionih političara, medju kojima i Živkovića.

Uvažena je i žalba novinara i člana Komisije Zlatka Čobovića na pisanje lista Politika, pa je zaključeno da je taj list prekršio kodeks u delu koji propisuje istinito izveštavanje i novinarsku pažnju.

Čobović je u žalbi naveo da je list prekršio pravila iz Kodeksa izveštavajući sa prethodne sednice Komisije za žalbe, pri čemu mu je naslovom koji glasi „Medijski veštak podržava kopi-pejst novinarstvo“ naneo profesionalnu i ličnu štetu. Čobović nije učestvovao u raspravi niti u glasanju.

Odlučujući po žalbi novinara Slaviše Lekića na tekst komentatora Politike Muharema Bazdulja, Komisija je jednoglasno konstatovala da u tom tekstu nema kršenja novinarskog Kodeksa.

Istovetna odluka doneta je povodom žalbe Dragana Andrejevića iz Nacionalnog saveta Vlaha na tekst u Kuriru, koji se bavio običajima na sahranama u istočnoj Srbiji.

Andrejević je tvrdio da je tekst diskriminatorski u odnosu na vlašku manjinu, ali Komisija je zaključila da to nije slučaj, medjutim, ocenila je da je Kurir prekršio kodeks jer je dopustio da se na internet-izdanju tog lista pojave komentari čitalaca koji su sadržali uvredljive poruke na račun Vlaha.

Komisija za žalbe nije donela odluku povodom žalbe novinara Stevana Dojčinovića na tekst u listu Politika u kojem je objavljena izjava ministra zdravlja Zorana Lončara u vezi sa pisanjem „Krika“ o stanu koji je Lončar kupio 2002. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.