U trendu

Kompjuterska simulacija Teslinih patenata

U PTT muzeju u Beogradu u sredu uveče je održana tribina „Kultura putem pošte  –  Život i delo Nikole Tesle: Kompjuterska simulacija i 3D modeliranje originalnih patenata Nikole Tesle“.

Predavanje uz video prezentaciju održao je profesor Eletronskog fakulteta iz Niša Vladan Vučković, koji je rekao da je cilj bio da se prikaže hronologija rada Teslinih projekata.

Prikazana je hronologija svih pronalazaka uradjenih u 3D animaciji koji su modelirani na osnovu originalnih materijala iz muzeja „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Najpre je prikazana fontana od koje je i počeo čitav projekat, a zatim Teslini radovi iz oblasti energetike, Teslin brodić, kao i laboratorija u Kolorado Springsu.

U drugom delu prezentacije, premijerno je prikazana Teslina laboratorija na Long Ajlendu (Long Island), predstavljena u modernoj 3D tehologiji.

Organizator tribina „Kultura putem pošte“ Željko Savić kazao je da je prezentacija i 3D animacija „Život i delo Nikole Tesle: Kompjuterska simulacija i 3D modeliranje originalnih patenata Nikole Tesle“, poslednja u nizu tribina posvećenih Tesli.

On je najavio akademiju koja će, povodom rodjenja velikog naučnika, biti održana u julu i tokom koje će biti prikazani dokumentarni filmovi o Tesli i biti prikazan snimak baleta „Tesla i Katarina“.

„Konstantin Kostjukov igra Teslu, balet je divan, ali na žalost nije zaživeo na daskama Narodnog pozorišta. Imamo samo video snimak tog baleta i nadam se da će nam dozvoliti da ga pustimo“, rekao je Savić.

On je dodao i da će u muzeju, povodom štampanja prve poštanske marke u Srbiji, u maju biti održano predavanje potpredsednika Saveza filatelista Srbije Predraga Antića.

Savić je najavio i predavanje „Srbi u Velikom ratu“ i „Srbi na Krfu“, odnosno srpska pošta kroz pisma, dokumente.

„Neverovatno je da su Srbi preko Ženeve slali pisma za Srbiju“, rekao je Savić i dodao da su u planu i predavanja vezana za pismo i pismenost.

Prema njegovim rečima, „Kultura preko pošte“ je jedan veliki projekat, kojom je Pošta želela da obnovi kulturu pisanja i slanja pisama, u eri „SMS poruka“.

On je dodao i da su u planu još neke akcije, poput ideje da u mestima gde ne postoji biblioteka, pošta bude mesto gde će to moći da se uradi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar