U trendu

Komunalni milicajci dali krv, Institut ima zalihe krvi za dan

BEOGRAD – Oko 40 komunalnih milicajaca danas je grupno dobrovoljno dalo krv i to u momentu kada su zalihe krvi u Beogradu dovoljne tek za jedan dan.

Pmoćnik direktora Komunalne milicije Beograda Ranko Šekularac rekao je da imaju dobru saradnju sa Institutom za transfuziju krvi i da dobrovoljno daju krv u više navrata godišnje.

„Na taj način pokušavamo da damo doprinos, osim našeg redovnog posla na terenu, prevazilaženju nekih kritičnih situacija kada je u pitanju Kovid-19 ali i drugim situacijama gde je Beograđanima i svima drugima neophodna krv“, rekao je on.

Objasnio je da se u Komunalnoj miliciji rukovode pravilom davanja primera, pa je on danas prvi dao krv.

„To nije ni potrebno jer su kolege zaista motivisane da tokom cele godine dobrovoljno daju krv u više navrata“, rekao je on.

Šekularac je apelovao i na ostale građane koji mogu da daju krv i pokažu humanost.

Portparol Instituta Mirjana Knežević istakla je da su trenutno na raspolaganju jednodnevne rezerve krvi.

„Imamo dovoljno krvi za lečenje vitalno ugroženih pacijenata i mnogo je značajno kada se organizovano jave kompanije i firme i dobrovoljno daju krv“, rekla je ona za Tanjug.

Institut je nedeljno potrebno oko 1,5 hiljada jedinica krvi da bi potrebe bile podmirene, što je bar 300 svakog dana.

„Imali smo juče oko 200, danas oko 100 jedinica, tako da zaista funkcionišemo iz dana u dan. Pozivamo sve sugrađane koji su zdravi, koji se dobro osećaju, da iskoriste priliku i ne odlažu davanje krvi, te da se povedu humanim primerom koji su danas dali zaposleni u Komunalnoj miliciji“, poručila je Knežević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.