U trendu

Kon: Moguće uvođenje vanrednih mera, situacija je gora nego u aprilu

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.

„Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, stanje će biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboleli na 1000 stanovnika i ocenio da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u aprilu.

„Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta super prenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Moramo da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj“, rekao je Kon za TV Prva.

Podsetio je da se cela strategija oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti.

„Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz… vi ne možete tu uvek da kontrolišete socijalnu distancu“, naveo je Kon.

On je rekao da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije.

Dodao je da prenošenje virusa zavisi i od toga koliko je kontakt bio blizak, kao i da ne mora nužno da se zarazite ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Kako je rekao, važno je da se poštuje mera da je jedna osoba na četiri kvadratna metra, što se odnosi i na polaganje ispita na fakultetima.

Istakao je da vrtići moraju da rade, iako bi epidemiolozi sve zatvorili. Kako kaže, sreća je što mala deca imaju uglavnom blage simptome ukoliko dođe do zaraze.

Na pitanje o odlasku na bazene rekao je da su to rizična mesta.

„Bazeni su mesto visokog rizika, tu je pitanje ograničenosti korišćenja, svaki bazen ima ograničenje koliko ljudi može da primi“, rekao je Kon.

On je ocenio da će svakako biti izazovno i nepredvidivo kada ponovo dođe sezona gripa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)