U trendu

Kon: Treba razmiĆĄljati o zabrani kretanja, da se ide samo do prodavnice

Treba razmiĆĄljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se neĆĄto skrati, da se ide samo do prodavnice, rekao je epidemiolog Predrag Kon govoreći o trenutnoj situaciji sa virusom korona u Srbiji.

Kon je naveo da je potrebno da se nose maske, jer je „noơenje maske efikasnije od svake vakcine“.

„Za sada nije opcija vanredno stanje. Mi ne moĆŸemo da odustanemo ako je neophodno da uvedemo vanredno stanje“, rekao je dr Predrag Kon za „Kurir TV“, prenosi „Blic“.

On je istakao da je Krizni ĆĄtab veoma zabrinut.

„Mi vidimo da se preporuke nikada ne poĆĄtuju i to je neĆĄto ĆĄto nas čini vrlo frustriranim. Mi smo vrlo zabrinuti, to je teĆĄka zabrinutost, nije strah. Nikog ne ĆŸelimo da ograničavamo, ali ĆŸelimo da sprečimo smrtni ishod“, istakao je on.
Kon je istakao da bi „da se on pita, uveo obavezno noĆĄenje maski“ i to bi zaoĆĄtrio do mogućnosti koje moĆŸe ova zemlja.

„Moramo sprečiti nedodirljivost onih koji se ponaĆĄaju kao da ničega nema i to sankcijama. NiĆĄta ne moĆŸemo uraditi bez vanrednog stanja“, rekao je dr Kon.

Dodao je kako bi „unapred predvideo kad je potpuna zabrana kretanja i kada je potpuno neprihvatljivo da se ljudi sastaju“.

„Ovo nije ĆĄala, ovo je treći talas i to pred zimu kada je najveći potencijal virusa. Mislim da se to nikada nije čulo i mislim da se ni sada ne razume da je snaga najveća sada“, zaključio je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (8)