U trendu

Konferencija: Podsticaji za povećanje nataliteta najvažniji zadatak u Srbiji

Podsticaji za povećanje nataliteta najvažniji su zadatak u društvu u Srbiji, zaključeno je na današnjoj konferenciji o porodici pod nazivom „Srbija – naša porodica“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Palati Srbija da je unapređenje kvaliteta života sa fokusom na ravnomerni regionalni razvoj jedan od ciljeva Vlade, koji ocenjuje kao važan korak ka podsticaju povećanja nataliteta.

Brnabić je kazala da Vlada nastpoji da otvaranjem regionalnih centara zadrži mlade u gradovima srednje veličine, navodeći da bi se time sprečila interna migracija.

Ona je dodala da je davanje subvencija za kupovinu prve nekretnine za namet do 20.000 evra, važan korak ka unapređenju uslova kako bi se stanovništvo lakše odlučivalo na pravljenje porodice.

Brnabić je najavila unapređenje predškolskog obrazovanja, navodeći da u Srbiji trenutno nedostaje 11.000 mesta u vrtićima da bi imala „najbolje evropske standarde“.

„Ako želite da imate jako uspešnu zemlju, morate osnažiti predškolsko obrazovanje“, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, Vlada trenutno radi na tri glavne strategije o podsticaju rađanja i usvajanju dece.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić ocenila je da je porodica garant opstanka društva, države i nacije.

Kako je navela, ministarstvo na čijem je čelu spremno je da instituciju porodice, koja je najvredniji nacionalni resurs, podrži i osnaži „u svakom smislu“.

„Zaštititi porodicu u svetu koji se ubrzano menja, najveći je izazov i najodgovorniji zadatak kojim će ministarstvo za brigu o porodici i demografiju posvetiti u punom svom kapacitetu, uz bezrezervnu podršku predsednika države Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić“, rekla je Kisić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar