U trendu

Konferencija: Vanredni događaji više nisu retkost u Srbiji, Marić tvorac savremenog sistema

Vanredni događaji u Srbiji nisu kao nekad retkost – „iskakanje“, postali su redovni i u kontinuitetu, rečeno je danas na „Memorijalnoj naučnoj konferenciji Predrag Marić“, posvećenoj nekadašnjem načelniku Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vanredne situacije, „pioniru i idejnom tvorca sistema smanjenja rizika od katastrofa u Srbiji“.

„Marić (1964-2021) je dao lični pečat toj instituciji, preminuo je tokom velike globalne vanredne situacije – korone, danas smo verovatno u još većoj globalnoj vanrednoj situaciji“, rekao je dekan Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, Vladimir Cvetković.

Naveo je da je Marić prvog dana po odlasku u penziju predao tom fakultetu doktorat koji će fakultet štampati.

Cvetković je najavio da će ova konferencija, zasad druga, postati tradicionalna.

V.d. načlenika Sektora MUP-a za vanredne situacije, Luka Čaušić, istakao je da je Marić „idejni tvorac moderne službe za vanredne situacija kao izuzetne organizacije na jakim temeljima koja može da odgovori svim izazovima“.

„Posebno je to potrebno danas kada je klima toliko promenljiva da su vanredne situacije prestale da budu izuzetak“, naglasio je Čaušić.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević naveo je da, kada se dese vanredne situacije – požar, poplava, zemljotres, svi gledaju u Sektor za vanredne situacije, ali je neophodno da svako uradi šta je do njega da bi se to preventivno sprečilo.

„Vanredna situacija ne bira ni vreme ni mesto, ali ako se trudimo bar upola kao Marić, nema te koju ne možemo da savladamo“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Ivica Radović koji je podsetio da je Marić bio autor knjiga i nosilac domaćih i stranih odlikovanja.

Kako je navedeno, koferencija je negovanje uspomene na Marića i značajan naučni susret terorije i prakse, zbog velikog broja učesnika koji podnose referate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar