U trendu

KoSSev: Diplomate i komandant Kfora posetili Visoke Dečane

Oko 30 diplomata sa šefovima misija EU, UN i OEBS-a, ambasadorima Kvinte i komandantom KFOR-a juče su posetili Visoke Dečane i dali podršku izvršenju sudske presude Ustavnog suda Kosova u zaštiti verskih prava i baštine, piše portal KoSSev.

Delegaciju diplomata predvodili su ambasadori, uključujući i šefa EU na Kosovu Tomaša Sunjoga, šefa OEBS-a Majkla Devenporta, šefice UNMIK-a Karolin Zijade, komandanta KFOR-a italijanskog generala Mikele Ristućea, preneo je KoSSev.

Iguman manastira Dečani, arhimandrit Sava, pozdravio je goste i preneo posebne pozdrave u ime episkopa Teodosija.

„Neposredni povod za ovaj skup bila je namera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016, koja se tiče zemljišta manastira Dečani i koju kosovske vlasti još nisu sprovele“, rekao je on.

Dodao je da su tu odluku suda su pre par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Kvinte i šefove misija EU i OEBS-a u Prištini povodom njene sedme godišnjice.

„Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje verskih sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji“, kazao je Janjić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.