U trendu

KRIK i OCCRP: Kum predsednika Srbije kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića

Kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović kupio je avio-kompaniju „Air Posh“ od kontroverznog biznismena Stanka Subotića, pišu danas istraživački portal KRIK i medjunarodna novinarska mreža OCCRP.

„Ovaj posao obavljen je van očiju javnosti – Petrović ga je sklopio skriven iza ofšor firme registrovane u Luksemburgu. Predsednikov kum je kompaniju koja poseduje avion vredan više od pola miliona evra kupio jeftino, sudeći po ugovoru, za svega 100.000 evra“, navode portali.

Prema njihovim saznanjima, Petrović je osnovao firmu u Luksemburgu početkom 2019. godine posredstvom koje je „tajno ušao u niz poslova u Srbiji“ – razvoj tehnologije za solarnu energiju, uvoz lekova i avio-prevoz.

Kompaniju u čijem je vlasništvu avion, Petrović je kupio od Stanka Subotića, moćnog biznismena koji je imao poslovne veze u svetu kriminala, saznao je KRIK u medjunarodnom novinarskom projektu „OpenLux“ („Otvoreni Luksemburg“).

U pitanju su podaci iz luksemburškog poslovnog registra do kojih su došli novinari francuskog „Monda“ i medjunarodne novinarske mreže OCCRP, koji otkrivaju stvarne vlasnike kompanija osnivanih u toj zemlji, koja je ofšor destinacija.

KRIK je bio medju 16 partnera lista „Mond“ koji su pretraživali prikupljene podatke, i bavio se istraživanjem poslova koje su biznismeni iz Srbije sklapali preko Luksemburga.

Podaci otkrivaju nešto o čemu su se godinama širile glasine: da je Subotić blizak centrima moći u Srbiji i ima veze sa ljudima predsednika Aleksandra Vučića.

„Subotić i Petrović imaju firme u Luksemburgu – poreskom raju koji se nalazi u Evropskoj uniji. Subotić je tamo došao prvi. U oktobru 2018. godine svoju ključnu kompaniju ‘Emerging Markets Investments (EMI)’ prebacio je iz Danske u Luksemburg. Sedište kompanije mu se prvo nalazilo u glavnom gradu, a zatim je firma premeštena u Ludelanž – gradić na jugozapadu zemlje sa oko dve hiljade stanovnika. Petrović je pratio njegov put“, navodi se na portalu KRIK-a.

Više na https://www.krik.rs/predsednikov-kum-nikola-petrovic-kupio-avio-kompaniju-od-stanka-subotica/

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)