U trendu

Laboratorija beogradske „Gradska čistoća“ akreditovana

BEOGRAD – Laboratorija beogradske JKP Gradska čistoće akreditovana je za poslove istraživanja i molekularno-genetičkih ispitivanja biološkog materijala poreklom od životinja.

U saopštenju se navodi da je Služba laboratorijskih ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća” zvanično dobila Sertifikat o akreditaciji za standard ISO/IEC 17025/2017.

Dodaje se da je tako potvrđena kompetentnost za obavljanje poslova laboratorijskog istraživanja i molekularno-genetičkih ispitivanja biološkog materijala poreklom od životinja, a sertifikat je dodelilo Akreditaciono telo Srbije.

„Akreditacija važi četiri godine, sa obaveznom godišnjom kontrolom laboratorije od strane Akreditacionog tela Srbije“, saopšteno je.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine deluje na sprovođenju mera kontrole i smanjenja populacije glodara, komaraca i krpelja, kao i mere dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama 17 beogradskih opština.

„Od aprila do oktobra svakodnevno se sprovodi monitoring komaraca, krpelja i glodara, a zatim se prikupljeni uzorci podvrgavaju daljem laboratorijskom ispitivanju“, navodi se u saoštenu.

Uzorci komaraca se analiziraju na prisustvo virusa Zapadnog Nila, kao i na prisustvo parazita Plasmodium, izazivača malarije, dok se uzorci krpelja analiziraju na prisustvo bakterije Borelia burgdorferi, uzročnika Lajmske bolesti, a uzorci bubrega glodara analiziraju na prisustvo bakterije Leptospira, uzročnika leptospiroze kod ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar