U trendu

Ledolomci iz Mađarske prošli pored Apatina

Dva ledolomca iz Mađarske, koji će pomoći da se saniraju ledeni čepovi na Dunavu, prošli su danas posle podne pored Apatina, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mađarski ledolomci su jutros krenuli iz Baje.

Vlada Srbije je, kako je ranije saopštilo ministarstvo, uputila molbu Mađarskoj da ledolomci umesto do Apatina, razbiju led na Dunavu do Beograda.

Zbog ledenih čepova koji prave probleme na rekama u Srbiji, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sazvala je hitan sastanak svih nadležnih službi koje se bave poslovima vodoprivrede i vodnog saobraćaja, radi što efikasnijeg odgovora službi na formiranje ledenih čepova na Dunavu.

Očekuje se da će angažovanje domaćih i mađarskih ledolomaca doprineti daljem smanjenju leda na Dunavu.

Trenutno je najkritičnija situacija od Pupinovog mosta do Grocke, a veliki ledeni čepovi na Dunavu nalaze se i kod Dalja i Borovog naselja u Hrvatskoj.

Sve nadležne službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i drugih nadležnih sektora konstantno prate stanje na terenu, štabovi se svakodnevno sastaju i pripremljeni su za sve moguće situacije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apelovalo je na vlasnike lovnih objekata da poštuju upozorenja i vode računa o svojoj imovini.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje je na Savi, Tisi i Dunavu. Deblljina leda je od pet do 20 centimetara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.