U trendu

Lekar zaražen malim boginjama u KCV

U Vojvodini je malim boginjama zaraženo 49 osoba, među kojima i jedan lekar Kliničkog centra Vojvodine (KCV), saopštila je ta ustanova, napominjući da su preduzete sve mere kako bi osoblje i pacijenti bili zaštićeni od širenja zaraze.

„Sve osobe koje su vakcinisane, a zaposlene su u KCV, ili su preležali morbile, nastavljaju sa radom, a osobe koje nemaju dokaz da su vakcinisane, preporuka je da odu na bolovanje u onom vremenskom periodu u kojem je maksimalna inkubacija za bolesti malih boginja“, rekla je doktorka Edita Stokić iz Kliničkog centra Vojvodine za Radio-televiziju Vojvodine.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine su naveli da niko od 49 obolelih nema težu kliničku sliku i predvidjaju da bi epidemija mogla da potraje još dva meseca.

Od početka oktobra 2017. godine, do petka 2. februara 2018. godine na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 1719 slučajeva malih boginja, od kojih je 843 laboratorijski potvrdjeno u Institutu Torlak.

Kako se navodi na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, najmlada obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 62 godine. Najveći broj obolelih je mladji od pet i stariji od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 209 obolelih osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.