Lekari iz Ljiga: Nije disao, bio je plav, oživeli smo ga

LJIG – Dežurna smena Doma zdravlja u Ljigu spasila je sigurne smrti mladića iz Beograda (1988) koji se u toku vožnje u selu Moravci, našao u kritičnom zdravstvenom stanju.

Od sigurne smrti spasila ga je požrtvovanost dežurne ekipe, u kojoj se posebno istakla doktorka Greta Vujaković, koja ni posle pola sata reanimacije nije htela da prihvati da je mladić mrtav.

Danijela Gajić, koja se sasvim slučajno zatekla tu i bila svedok ovog događaja, izjavila je da je čekala u redu Doma zdravlja kada je u jednom trenutku neko javio da je pozlilo nekom momku u toku vožnje i tada „nastala prava jurnjava i pakao“.

„Mladića dovoze u kritičnom stanju, bio je modar. Doktorka izdaje jasna uputstva, daju mu adrenalin, kiseonik i priključuju na sve moguće terapije, međutim, sve je uzalud. U jednom sam trenutku čula medicinsku sestru kako u suzama govori doktorki Greti da je mladić mrtav, ali ona odbija tu činjenicu, i nastavlja da se bori za njegov život. Posle pola sata aktivne borbe uspela je i vratila u život ovog mladog momka“, ispričala je Gajićeva za Glas zapadne Srbije .

Dom zdravlja u Ljigu brine o 12.400 osiguranika. Lokacija ove zdravstvene ustanove je takođe problematična, jer se nalazi na raskrsnici autoputa i Ibarske magistrale, pa su pacijenti izloženi riziku zbog velike frekvencije saobraćaja.

S druge strane, dodatni problem predstavlja i činjenica da Dom poseduje samo dva sanitetska vozila koja su zajedno stara pola veka, jedan oko 35 godina, a drugi je nešto mlađi.

„Strašno je videti sanitet star 35 godina koji više liči na transportno vozilo za pijacu, nego nešto čime se spasava ljudski život”, rekao je direktor Doma zdravlja Miroslav Jovančević.

„Mi se maksimalno trudimo, ali očekujemo i molimo da nam dodele barem jedno sanitetsko vozilo kako bi osvežili naš vozni park koji je star oko 50 godina”, kaže doktor Jovančević i dodaje da ipak oni pokrivaju veliki deo Ibarske magistrale, teritoriju opštine Ljig, deo Lazarevca, Aranđelovca i Gornjeg Milanovca sa samo dva sanitetska vozila.

„Možete da zamislite kad jedno vozilo odveze pacijenta do Valjeva, a drugo ode u neku drugu bolnicu i mi ostanemo bez vozila. Nažalost, još uvek nije definisano ko prihvata povređene sa autoputa. Naša matična bolnica je u Valjevu, gde mi naše pacijente moramo da odvedemo. Ne možemo da ih odvezemo u Čačak, Gornji Milanovac, čak ni u Beograd”, rekao je Jovančević.

Dom zdravlja u Ljigu ima 53 zaposlena radnika svih profila, stomatologa, ginekologa i pedijatra. „Kadar posedujemo, samo ipak mislim da nam je neophodno jedno kompletno opremljeno sanitetsko vozilo“, zaključuje direktor Jovančević.

Opština, međutim, nema sredstva i zato je neophodna pomoć države.

Inače, opština Ljig iako se nalazi nadomak prestonice, jedna je od siromašnijih opština za razliku od susednih beogradskih. Pored toga, u kratkom vremenskom periodu preživela je čak tri poplave koje su „pojele“ opštinski budžet, tako da za ostale preke potrebe nema novca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.