Lekari apeluju: Ne izlazite iz kuće od 8 do 18 sati!

Upaljen je crveni alarm jer je vazduh u Srbiji već danima izuzetno zagađen, a grejna sezona još nije ni počela, prenosi TV Prva.
Lekari apeluju da ljudi koji imaju respiratorne tegobe, pacijenti sa kardiovaskularnim problemima i oknološki pacijenti sa malignitetima pluća ne izlaze iz kuće od 8 do 18 časova.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine najzagađeniji delovi Beograda, pre dva dana, bili su Stari Grad i Novi Beograd.

Imajući u vidu da grejna sezona još nije počela, te da su su privatna ložišta i toplane jedan od tri glavnih zagađivača u našoj zemlji, postavlja se pitanje kakav ćemo vazduh udisati kada zima zaista i počne, preneo je „Blic“ u sredu.

Stepen zagađenosti vazduha varira tokom dana, a najlošiji vazduh udiše se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, od ponoći pa do 9 sati.

Tako je rekordnih 223 PM10 čestica zabeleženo u sredu u 3 sata na mernoj stanici „Starčevo“ u Pančevu.

Situacija nije bila mnogo bolja ni na opštini Stari grad, gde je u 7 časova istog dana izmereno 204 PM10 čestica, dok je na Novom Beogradu u to vreme bilo 167 PM10 čestica, govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Alarmantno stanje lošeg kvaliteta vazduha u prestonici potvrđuje i podaci sa sajta „AirVisual“, koji se bavi merenjem zagađenja vazduha u celom svetu, te je Beograd pre dva dana označen kao četvrti grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.