U trendu

LSV traži hitnu reakciju države zbog pretnji novinarkama

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas hitnu reakciju vlasti, otkrivanje i sankcionisanje svih pojedinaca koji prete novinarima u Srbiji, nako što su na portalima i društvenim mrežama istraga.rs upućene pretnje novinarkama Sanji Kljajić, Vanji Djurić i Mileni Popović.

„Tragično je da se novinari u Srbiji svakodnevno suočavaju sa pretnjama i napadima, a da vlast ne čini ništa da to prestane“, poručio je u pisanoj izjavi portparol LSV Aleksandar Marton i dodao da država treba hitno da reaguje jer bi nečinjenje „značilo podršku onima koji šire mržnju i strah“.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ranije danas je saopštilo da je novinarkama prećeno na portalu istraga.rs i na Fejsbuk stranici istog portala, te da je objavljen tekst pod naslovom „Novinarke koje su osramotile Srbiju“.

Potom je usledio talas napada na Fejsbuk stranici ovog portala, uz uvrede i pretnje smrću, zbog filma „Albanke su naše sestre“ iz 2017. godine, čiji je NDNV producent, a novinarke autorke.

NDNV je saopštio da su pretnje prijavljene Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i da je zatražena reakcija medjunarodnih nadležnih institucija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.