U trendu

Luvr iz Abu Dabija: Da Vinčijevu sliku nabavilo ministarstvo kulture Abu Dabija

Muzej Luvr iz Abu Dabija saopštio je danas da je sliku Leonarda da Vinčija „Spasitelj sveta“ (Salvator Mundi), koja je prodata po rekordnoj ceni od 450,3 miliona dolara, za taj muzej nabavljena preko ministarstva za kulturu i turizam Abu Dabija.

Slika je prodata 15. novembra na Kristijevoj aukciji u Njujorku zvanično nepoznatom kupcu, ali su danas američki listovi Njujork tajms (The New York Times) i Vol strit džornal (Wall Street Journal) objavili da ju je kupio saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman preko prijatelja i rodjaka princa Badera bin Abdulaha bin Muhameda bin Farhana al-Sauda.

Novi muzej Luvr u Abu Dabiju saopštio je juče da će slika biti izložena u njemu, ali nije naveo da li je slika poklonjena, pozajmljena ili iznajmljena. Princ prestolonaslednik Abu Dabija Muhamed bin Zajed blizak je saveznik moćnog saudijskog prestolonaslednika.

Luvr iz jednog od sedam emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima danas je na Tviteru naveo da iščekuje da prikaže Da Vinčijevu sliku i dodao da je „delo nabavilo ministarstvo kulture i turizma – Abu Dabi za muzej“.

Cena plaćena na novembarskoj aukciji u Kristiju za Da Vinčijevu sliku je više nego dvostruko veća od prethodnog rekorda za umetničko delo prodato na aukciji koju je držala slika Pabla Pikasa sa 179,4 miliona dolara.

Rekordna cena za Da Vinčijevo delo mogla bi biti nezgodna za prestolonaslednika pošto je upravo on pokrenuo veliku akciju protiv korupcije i preteranog bogaćenja saudijske elite, naveo je ranije Njujork tajms.

Dve nedelje pre aukcije 15. novembra, princ je naložio vansudska pritvaranja najmanje 200 nekih od najbogatijih biznismena, zvaničnika i prinčeva u Saudijskoj Arabiji, i tražio od njih da predaju stotine milijardi dolara imovine kako bi izbegli sudski progon i bili slobodni.

Da Vinčijeva slika „Spasitelj sveta“ mogla bi biti nezgodna u ultrakonzervativnoj kraljevini i pošto prikazuje Isusa Hrista, budući da muslimani veruju da Isus nije bio spasilac već prorok.

Saudijski sveštenici takodje insistiraju da islam zabranjuje umetnička dela koja predstavljaju ljude, dok je prikazivanje proroka posebno zabranjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar