U trendu

Manifestacija 'Čuvari tradicije' čuva od zaborava nasleđe kojim se ponosimo (FOTO/VIDEO)

Manifestacija „Čuvari tradicije“ okupila je u Oficirskom domu u Nišu brojne izlagače posvećene očuvanju nacionalne tradicije i kulture. Posetioci su mogli da se upoznaju sa starim zanatima kroz različite radionice, probaju tradicionalna jela karakteristična za jug Srbije, upoznaju se sa nasleđem predaka, među kojima je i folklor.

Maja Sević iz Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ kazala je da to Udruženje manifestacijom „Čuvari tradicije“ želi da predstavi sve ono što se odnosi na naše nasleđe i ono čime možemo da se ponosimo.

„Sve više ljudi se bavi ručnim radovima, jer su shvatili da je proizvodnja danas jedina stvar koja uspeva i sa kojom može da se opstane“, rekla je Sević.

Ovogodišnja manifestacija „Čuvari tradicije“ je peta po redu, koju je Udruženje „Višnja“ organizovalo.

Veliki broj radionica je bio zastupljen, na kojima su deca i odrasli mogli da nauče osnove starih zanata. U toku manifestacije održane su radionice slikanja, tkanja i veza, pustovanja vune i izrada grožđane masti u kućnoj varijanti.

Izlagači na manifestaciji „Čuvari tradicije“ predstavili su ćilime, slike na staklu, igračke od vunice, nakit od konca, ukrase od drveta i sapune od prirodnih materijala.

“Ovde je trenutno oko 12 izlagača iz našeg udruženja. Gledali smo da uklopimo da ima od svega po nešto. Imamo bombondžije koje sami proizvode, ručnom izradom bombone i licidarska srca“, istakla je Sević.

Zahvaljujući učenicima Ugostiteljsko-turističke škole posetioci manifestacije mogli su da probaju domaće proje, pite i ostale specijalitete sa područja juga Srbije.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar