U trendu

Manojlović: Peticije UZUZ na razliičite teme do sada podržane sa preko 250.000 potpisa

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) pokrenulo je potpisivanje peticija u kojima je prikupljeno više od 250.000 potpisa podrške gradjana za različite inicijative, od ograničavanja rijaliti programa, do puštanja iz pritvora uzbunjivača Aleksandra Obradovića, kao i uhapšenih na protestima tokom vanrednog stanja, izjavio je predsednik Udruženja Savo Manojlović.

Manojlović je za agenciju Beta rekao da iza tako velike podrške gradjana stoje „dobra strategija, tačno propisan cilj koji će gradjani slediti i racionalan plan kako doći do toga“.

Na pitanje kako Udruženje motiviše gradjane i uspeva da prikupi veliki broj potpisa podrške za svoje peticije, u vreme kad mnoge političke partije imaju problem da prikupe dovoljan broj potpisa podrške za učešće na izborima, Manojlović kaže da „gradjani imaju poverenja da će svaka peticija koja se potpisuje biti i predata“, ali i da za prikupljanje potpisa koriste proverene metode.

„Koristimo metodologiju društvenog organizovanja Maršala Ganca sa Harvard Univerziteta. On je najčuveniji profesor u vezi društvenog organizovanja, deo nas je i završio program na Harvardu. Koristimo i model organizovanja putem onlajn peticija koristeći platformu kreni-promeni, koja se koristi i u drugim zemljama“, rekao je Manojlović.

On je naveo da je uzrok toga što se negde gradjani pojave ili ne pojave, bilo da je u pitanju potpisivanje peticija ili protesti povodom toga, „vrlo često pitanje dobrog plana i organizovanja“.

„Ali i oni koji pozivaju moraju biti spremni da ostanu i istraju sa gradjanima u prvom redu. To znači izmedju ostalog i da oni koji organizuju peticiju prvi dolaze na protest, a poslednji odlaze sa njega“, kazao je Manojlović.

Kako je naveo, Udruženje sve potpisnike peticija obaveštava o daljim koracima, i često ih pita da se izjasne povodom odredjenog pitanja, da učestvuju u procesu odlučivanja, a jedan tim odgovara na mejlove.

Prema njegovim rečima, prvi i najveći uspeh Udruženja bila je peticija za puštanje iz pritvora uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića, za koju je prikupljeno oko 16.000 potpisa podrške, a sličan broj potpisa podrške dobila je i peticija za oslobadjanje pritvorenih na protestima tokom vanrednog stanja.

Peticiju za šetnju kućnih ljubimaca tokom vanrednog stanja podržalo je 40.000 ljudi, peticiju za ograničavanje rijaliti programa više od 60.000 ljudi, a najveći broj potpisa podrške dobila je peticija da lokalne samouprave novac namenjen za proslavu Nove godine preusmere za lečenje dece, što je podržalo 115.000 gradjana, a 11 gradova i opština se javilo da će njihova sredstva ove godine biti preusmerena na taj način.

U toku je potpisivanje peticije kojom se traži raspisivanje obavezujućeg referenduma povodom najavljene izgradnje na području Makiškog polja, a eventualno i Košutnjaka a Makiš i Košutnjak za koju je od 30. decembra prikupljeno dvadesetak hiljada potpisa podrške.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.