U trendu

Matić: Država će ulagati u razvoj turizma i telekomunikacija u Novom Pazaru

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je danas da će država nastaviti da ulaže u razvoj turističkih potencijala Novog Pazara i izgradnju telekomunikacione infrastrukture u školama i ruralnim područjima tog kraja.

Ona je posle obilaska obnovljene zgrade Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru najavila da će resorno ministarstvo podržati obnovu Bedema i kule Motrilje u tom gradu.

„U kapitalni projekat Vlade Srbije od 2020. do 2025. godine uvršteni su i brojni kulturno-istorijski spomenici iz ovog grada koji će biti obnovljeni i revitalizovani“, kazala je ministarka.

Navela je da su u prethodnom periodu u 12 školskih objekata u Novom Pazaru postavljene lokalne računarske mreže i najavila će tokom godine mreža biti instalirana u još 12 škola.

„Na jesen će 14 naselja, koja se nalaze u izrazito ruralnim krajevima, dobiti kompletnu telekomunikacionu infrastrukturu, internet, fiksnu telefoniju i kablovsku televiziju. U pitanju je 1.198 domaćinstava i to će doprineti da mladi vide budućnost, ostanu ovde i doprinesu daljem razvoju svog kraja“, navela je ministarka.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac najavio je da će uz podršku ministarstva tokom godine biti završeno uredjenje plaže na Ribarićkom jezeru i prošireni kapaciteti hotela na Atletskom stadionu.

„Ne postoji grad na Balkanu koji ima toliko spomenika pod zaštitom Unesko kao Novi Pazar. Ovo je grad gde se susreću istok i zapad, islam i hrišćanstvo, imamo prirodna bogatstva, termalne vode, blizu su Kopaonik, Golija, Pešter. Mi smo dobri domaćini i želimo da dobrim projektima obogatimo turističku ponudu i povećamo naše potencijale“, izjavio je Biševac.

Ministarka Matić je sa saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave obišla i Staru čaršiju, Sinan-begovu džamiju i manastir Sopoćani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.