U trendu

Mediji: Crnogorska vojska kupuje samohodne minobacače od Izraela

Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopilo je ugovor sa izraelskom vojnom industrijom za nabavku samohodnih minobacača kalibra 120 milimetara koji će biti integrisani na američka laka oklopna vozila JLTV Oškoš.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o uređajima izraelske kompanije Elbit sistemi a vrednost ugovora je oko 20 miliona evra.

Reč je o minobacačima kalibra 120 milimetara sa mehanizmom za smanjenje trzaja koji mogu da ostvari brzinu paljbe od 12-16 mina u minuti.

„U okviru tog posla Elbit će na vozila JLTV ugraditi sistem vatrene podrške i dostaviti minobacačke mine. Ove godine biće potpisan još jedan ugovor sa izraelskom industrijom za prepravku nekih od JLTV u lovce tenkova naoružane sa protivoklopnim vođenim raketama Spajk. Vrednost tog ugovora biće takođe orijentaciono 20 miliona evra“, piše u tekstu.

Oba posla predviđena su u budžetu crnogorske odbrane za ovu godinu i Vlada je odobrila da se pribave krediti od po 20 miliona evra.

Naoružavanje crnogorskih JLTV potpuno je prepušteno izraelskom Elbitu.

„Vozila JLTV ugovorena su sa Pentagonom oktobra 2019. i već u novembru za taj posao plaćeno je 32,8 miliona evra. Prvih dvadeset vozila, od 65 naručenih, primljeno je oktobra 2020. godine. Nova vozila stižu sukcesivno i ugovor će biti realizovan ove godine“, piše taj portal.

Sa Elbitom Crna Gora potpisala je ugovor i o integraciji 55 daljinski upravljanih borbenih stanica na koje, prema proceni potreba, može da se ugradi mitraljez kalibra 12,7 milimetara, zatim mitraljez kalibra 7,62 milimetara ili automatski bacač granata kalibra 40 milimetara.

Nabavka tih stanica u vrednosti većoj od 30 miliona evra finansira se preko komercijalnog kredita koji je Vlada Crne Gore uzela od izraelske privatne banke Hapoalim.

U periodu do 2025. godine Vojska Crna Gore završiće preoružanje dve pešadijske čete i jedinica vatrene podrške 1. pešadijskog bataljona na JLTV sa izraelskim sistemom naoružanja.

Te jedinice su deklarisane za angažovanje na NATO misijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar