U trendu

Mediji: Francuska isporučuje Grčkoj oružje za 6,5 milijardi evra

Francuska i Grčka potpisale su sveobuvatni ugovor o prodaji naoružanja ukupne vrednosti 6,5 milijardi evra, a lideri dve zemlje već su taj ugovor o odbrambenoj saradnji nazvali istorijiskim, utoliko pre jer dolazi u veoma delikatnom momentu za Pariz koji je nedavno izgubio veliki posao sa prodajom podmornica Australiji.

„Ugovor o uzajamnoj odbrani, mega nabavka najmodernijih ratnih brodova i dodatnih borbenih aviona Rafal za 6,5 milijardi evra, uz zajedničke planove eksploatacije gasa simboli su novosklopljenog savezništva Grčke i Francuske. To će omogućiti prevazilaženje krize i u odnosima izmedju Pariza, Londona i Vašingtona oko kontroverznog posla prodaje podmornica Australiji“, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Portal navodi da je pored klauzule o uzajamnoj odbrani dogovorena i nabavka najsavremenijih francuskih fregata FDI HN za oko tri milijarde evra, kompatibilnih sa borbenim avionima Rafal.

Grčka je prvo naručila 18, a prošlog meseca još šest ovih francuskih letelica za ukupno 3,5 milijardi evra.

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručuje da se time jača bezbednost Evrope i njena strateška autonomija, a grčki premijer Kirjakos Micotakis nazvao je odbrambeni sporazum „simbolom cementiranja prijateljstva dve zemlje koji nadilazi okvire NATO i EU“.

Taj portal podseća da dogovor dve zemlje dolazi nakon debakla aranžmana Francuske sa Australijom kada je Kanbera odlučila da umesto 12 dizel podmornica od Pariza za više desetina milijardi dolara kupi plovila na nuklearni pogon od SAD i Velike Britanije, što je poremetilo odnose tih država.

„Novi ugovor sa Grčkom sada stiže kao melem na ranu koji pruža nove poslove francuskoj industriji i jača koncept evropske odbrane, čiji je Pariz veliki zagovornik“, navodi se.

Vodeći francuski i nemački instituti za medjunarodne odnose IFRI i SVP ukazuju da je savezništvo Grčke i Francuske zasnovano na vojnim, geopolitičkim i energetskim interesima kao i zajedničkom rivalstvu prema Turskoj.

„Grčka intenzivira odbrambenu saradnje sa Francuskom, SAD Izraelom, Kiprom, Egiptom i UAE kao dodatni zaštitni garant u sporovima sa moćnim istočnim susedom. Kako bi modernizovala vojsku, Atina je odlučila da uveća izdvajanja za odbranu na čak 5,4 milijarde evra. Pariz godinama jača prisustvo u istočnom Mediteranu suprotstavljajući se interesima Turske. Nakon kraha podmorničkog aranžmana sa Australijom još snažnije se zalaže za jačanje samostalne evropske odbrane. Zajedno sa drugim zemljama regiona poput Grčke i Kipra jača odbrambenu saradnju i planira zajedničku podvodnu eksploataciju i distribuciju gasa“, navodi se u analizi.

U arsenalu oružanih snaga Grčke godinama se nalazi francuska oprema. Kopnena vojska koristi protivoklopne rakete Milan, laka izvidjačka oklopna vozila VBL, izvidjački dron Sažem Sperver i radar za osmatranje ciljeva na zemlji BOR-A-550.

„Mnogo je veće učešće francuskog naoružanja u ratnom vazduhoplovstvu Grčke. Grčko nebo čuva ukupno 40 aviona Miraž 2000, a za borbeno traganje i spasavanje koriste se helikopteri H-215M. U upotrebi se nalazi i više projektila vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i PVO sistem Krotal. Ratna mornarica koristi fregate klase Votsis i više manjih plovila, kao i protivbrodske rakete Exocet. Tradicionalna saradnja se održava stalnim vojnim vežbama, gde osim Francuske učestvuje i Kipar, a ponekad i Kipar, Izrael i UAE“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.