U trendu

Mediji slobodniji nego pre 2012, ima prostora za napredak

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da su mediji u Srbiji slobodniji nego pre 2012. godine, ističući da je Svetski dan slobode medija, koji se obeležava danas, prilika da se svi koji utiču na razvoj društva upitaju da li su dovoljno učinili da mediji budu slobodni.

Vesić je naglasio da je država otvorena da se razgovara o tome šta može da se uradi da bi mediji bili još slobodniji, kao i da uvek ima prostora da se radi na poboljšanju statusa novinara.

„Ne pristajemo na to da se mediji zloupotrebljavaju u političkoj borbi što rade naši politički protivnici. Medije čiji su vlasnici i koje kontrolišu surovo zloupotrebljavaju u borbi protiv svojih političkih protivnika, dovodeći u neprijatnu poziciju novinare koji rade za njih i kreiraju lošu medijsku sliku o Srbiji“, rekao je Vesić za Tanjug.

On je kazao da su u vreme bivše vlasti hapšeni urednici i novinari navodeći slučaj urednika Glasa javnosti Slavoljuba Kačarevića.

Naglasio je da se u Srbiji danas ne zatvaraju mediji kao što se, kaže, događalo pre 2012. godine kada je zatvoren dnevni list „Borba“, a urednik tog lista Olivera Zekić privedena u policiju jer je, kaže Vesić, objavila da je Vlada Srbije dala novac za odštetu porodici studenta kojeg je pretukao Miladin Kovačević.

Vesić je rekao da danas nijedan predstavnik vlasti nema agenciju za prodaju reklamnih sekundi kao što je to bio slučaj sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom koji je, kako kaže, držeći monopol u prodaji reklamnih sekundi uticao na uređivačku politiku medija.

Ocenio da se danas u Srbiji slobodno i kritički piše o radu vlasti u mnogim štampanim medijima i na TV kanalima, ali da je problem pritisak koji vrše vlasnici pojedinih medija, koji su bliski bivšoj vlasti.

„Pravo svakog novinara je da radi onako kako smatra da treba i ta vrsta pritiska je otvorena i o tome treba da se razgovara jer niko nema pravo da proziva i etiketira novinare koji ne pišu i ne rade onako kako misle vlasnici medija koji podržavaju stavove bivše vlasti“, naveo je Vesić.

Dodao je da je danas država mnogo efikasnija kada su u pitanju napadi na novinare i da se hapse i sankcionišu funkcioineri koji, kako kaže, dozvoljavaju sebi da napadnu novinare kao što je, podsetio je, bio slučaj sa predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.