U trendu

Mediji: Vojska Srbije ponovo može da izvidja iz vazduha

Formiranjem 353. izvidjačke eskadrile, koja će biti opremljena kineskim bespilotnim letelicama, Vojka Srbije nakon deset godina pauze ponovo dobija važnu sposobnost izvidjanja iz vazdušnog prostora, piše danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, ta jedinica će koristiti dronove CH-92A koje mogu da se koriste za izvidjačke zadatke ali i za vatrenu podršku.  
 
U Službenom vojnom listu objavljena su i formacijska mesta u novoj jedinici, pa je za mesto komandanta eskadrile (jedinice ranga bataljona) predvidjen čin potpukovnika, kao i u drugim jedinicama istog ranga.

Ta 353. izvidjačka eskadrila imaće odeljenja CH-92A čiji će komandiri biti majori a osim tri odeljenja, eskadila će imati i odeljenje za senzore i obradu, kao i odeljenje za vazduhoplovnotehničko održavanje.

Numeričkom oznakom 353. eskadrile oživljala se tradicija nekadašnje avijacijske eskadrile koja je nosila taj broj od 1961. godine.

Eskadrila je u svojoj istoriji koristila američke aviona RF-84G Tanderdžet, zatim IF-86D Sejbr, da bi vremenom bila preoružana na domaće IJ-21 Jastreb i IJ-22 Orao.

Pred kraj postojanja eskadrila je imala po jedno odeljenje Orlova u Kraljevu i izvidjačkih verzija Mig-21 u Batajnici.

Odeljenja su rasformirana 2010. godine zbog nedostatka aviona i od tada VS nije imala potencijala za izvidjanje iz vazdušnog prostora.

„Sada sa kineskim dronovima CH-92A obnoviće se i 353. eskadrile i izvidjanje iz vazdušnog prostora kao sposobnost od velike važnosti za VS“, dodaje taj portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.