U trendu

Ulice u Beogradu dobijaju nova imena – po meri suseda ili u duhu otvorenosti?

Najava o promeni naziva ulica u Beogradu koje nose ime po gradu ili državi iz regiona, a u kojima nema naziva ulice po srpskoj prestonici ili nekom drugom srpskom toponimu, poput Sarajevske, Mostarske, Hrvatske, Splitske, Ljubljanske, Bosanske… pokrenulo je polemiku u javnosti treba li slediti njihov primer i odgovoriti „istom merom“ ili da „nemenjanjem“ pokazati širina duha koju ima Beograd koji se ne odriče prošlosti.

Naime, od glavnih gradova republika bivše Jugoslavije samo Podgorica i Skoplje imaju Beogradsku ulicu.

Moguća promena naziva ulica koje su Beograđanima već decenijama dobro poznate, kao što su Sarajevska ili Mostarska, na društvenoj mreži Tvite pokrenula je mnogo komentara, većinom onih koji nisu saglasni s tim zbog toga što na primer kažu, da u Sarajevskoj žive već 20 godina i promenu shvataju kao „ličnu uvredu“ ili pak smatraju da takav potez ide u prilog samo onima koji se godinama trude da se u Sarajevu ili Zadru negira sve srpsko.

Tanjug je na beogradskim ulicama pitao građane da li smatraju da u Beogradu treba da postoji Sarajevska, Splitska ili Zagrebačka ulica, a komentari su različiti – od onih da je ta logika u redu, zatim onih koji nisu ni čuli da se nazivi tih ulica menjaju, do onih koji taj potez nazivaju „katastrofom“.

Vladimir Arsić kaže da se zalaže za promenu naziva tih ulica i mišljenja je da bi trebalo izvršiti neku reviziju, ali „mudro“, kako ne bismo došli u situaciju da za nekoliko godina ponovo menjamo nazive tih istih ulica.

„Ja bih se založio za promenu naziva ulica, jeste to Sarajevska, svi je znamo, ali neka bude Banjalučka, asociraće na Sarajevo ili Višegradska ili srpsko Srebrenička umesto Sarajevska“, kaže Arsić.

Stariji Beograđanin Đorđe Ivković takođe je saglasan da u Beogradu ne bi trebalo da postoje ulice sa imenima gradova u kojima nema Beogradske ulice.

„Ja sam dugo Beograđanin i navikao sam na stara imena, jer su nova imena za mene komplikovana, a inače se slažem za promenu imena, kada sve menjaju i uređuju, neka promene i naziv“, rekao je Ivković.

Nekoliko naših sagovornika nije bilo upućeno sa temom o promeni naziva pojedinih ulica, te su na naše pitanje odgovorili „ne znam o čemu pričate“.

S druge strane, mladić koji se predstavio kao Miodrag rekao je da ne vidi ništa loše u tome da u Beogradu ostanu nazivi Sarajevske, Zagrebačke, Splitske i ostalih ulica, jer time pokazujemo da su Beograd i Srbija otvoreni ka celom svetu.

„Zašto da ne postoji, mi smo otvoreni ka svetu, po meni svaka ulica treba da ima naziv nekog drugog grada“, navodi Miodrag.

Gospođa srednjih godina za promenu naziva ulica kaže da je „katastrofa“ i dodaje da ćemo se „jednog dana probuditi u nekom drugom gradu“.

„Ne razumem čemu to, za mene je to kao ime koje ste dobili na rođenju. Ako idemo tom logikom ako nema kod njih, neće ni kod nas, onda bi takvo poravnanje trebalo napraviti na celoj planeti“, rekla je ona.

Argumentu protiv promene naziva dodaje i tehnički – promena imena ulica značiti i promenu lične dokumentacije, što će za građane iz tih ulica značiti dodatnu komplikaciju, te smatra da „stalno radimo nešto što nije potrebno“.

Kako je najavljeno biće promenjena imena ulica Porečke, Hvarske, Hrvatske na Paliluli, Splitske, Podravske i Bjelovarske na Voždovcu i Šibeničke na Zvezdari.

Menjaće se i nazivi Ljubljanske, Bledske, Bosanske i Mariborske na Zvezdari, Celjske ulice na Vračaru, Lopudske na Savskom vencu, Murske na Voždovcu, Zeničke na Paliluli, a gradske vlasti razmišljaju da li da promene imena Sarajevske i Mostarske ulice na Savskom vencu.

Ranije je Zadarska ulica preimenovana u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanovu.

Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, uz obrazloženje da Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)