U trendu

Meštani sela dva sata blokirali Ibarsku magistralu zbog oduzete zemlje, ponovo će u nedelju

 Oko 150 meštana sela iz okoline Čačka, Lučana, Požege i Kraljeva blokiralo je danas od 12 do 14 časova Ibarsku magistralu jer im nije isplaćena zemlja koja im je pre više od tri godine oduzeta za izgradnju tog puta.

U čačanskom mestu Pakovraće, na izlazu sa auto-puta, protestovali su meštani sela kroz koje prolaze trase auto-puta Preljina-Pojate i Preljina-Požega.

Oni su sledeću blokadu Ibarske magistrale na petlji u Pakovraću najavili za nedelju od 12 do 15 časova.

Tokom blokade nastale su kolone od nekoliko desetina kilometara automobila, autobusa i kamiona iz pravca Beograda i Čačka ka Užicu i Zlatiboru.

Čačanska policija je pre početka blokade kod Lučana usmeravala saobraćaj na put preko Markovice, ali su velike kolone nastale i na tom putu i mnogi vozači su se vraćali u Pakovraće i čekali kraj blokade.

Učesnici blokade su propustili jedna kola u kojima se nalazilo dete s posebnim potrebama.

Tokom blokade je došlo do svađe jednog vozača automobila i učesnika blokade koju je snimala policija u civilu.

Meštani sela smatraju da Viši sud u Čačku „opstruira“ donošenje presuda po njihovim žalbama na ponuđenu cenu zemlje, tako što posle više od tri godine sudjenja, ne prihvata presude Osnovnog suda i vraća suđenje na početak.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ uložilo je žalbu na presude Osnovnog suda koji je odlučio da država za oduzetu zemlju za izgradnju auto-puta treba da plati oko 1.600 dinara po kvadratnom metru, umesto 50, 100 i 200 dinara koiko je prvobitno bilo ponuđeno.

Meštani su najavili da će blokadu Ibarske magistrale nastaviti do isplata oduzete zemlje po presudama Osnovnog suda u Čačku.

Njih je danas podržala i organizacija Krov nad glavom.

Dragan Jakovljević iz sela Prilipac kod Požege, proizvođač malina, rekao je agenciji Beta da je pre godinu dana njegovoj porodici oduzeta zemlja te i trećina proizvodnje, a da u tom selu nema mogućnost da kupi drugu zemlju. Njemu još nije plaćena ta zemlja, a suđenje po njegovoj žalbi na ponuđenu cenu nije ni počelo.

Jakovljević je rekao da otkako su počeli radovi na izgradnji auto-puta meštani sela Prilipac ne mogu da dođu do seoskog groblja i da su zbog toga najavili blokadu radova na daljoj izgradnji auto-puta.

Brat i sestra Pejica iz Pakovraća su ostali bez imovine kada su im zbog izgradnje auto-puta oduzeti 40 ari voćnjaka sa više od 200 stabala voća, vikendica i pomoćne prostorije i srušeni bez njihovog znanja, a posle tri godine Osnovni sud je presudio da im imovina bude isplaćena po većoj ceni od ponuđene, ali je Viši sud poništio tu odluku i vratio suđenje na početak.

Ibarsku magistralu u Pakovraću blokirali su meštani iz sela Prilipac i Pilatovići kod Požege, Krstac, Lisice, Negrišori, Markovica, Rtari, Dučalovići kod Lučana, Pakovraće, Trbušani, Prijevor, Baluga, Stančići, Rakova, Mrčajevci, Mojsinje kod Čačka i sela Obrva kod Kraljeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.