U trendu

Ministarstvo odbrane: U Prokuplju u saradnji sa NATO, obuka pripadnika Vojske Srbije

U Prokuplju je u saradnji sa NATO sprovedena obuka pripadnika Vojske Srbije za uklanjanje improvizovanih eksplozivnih naprava, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Obuka je sprovedena u saradnji sa Komandom združenih snaga NATO-a u Napulju u okviru programa „Partnerstvo za mir“, navodi se u saopštenju.

Njen cilj je dalji razvoj sposobnosti voda za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske.

Međunarodni instruktori su pripadnicima Vojske Srbije, kroz predavanja, diskusije i studije slučaja predstavili procedure snaga NATO-a u postupanju sa improvizovanim eksplozivnim napravama

Predstavili su i iskustva iz upotrebe besposadnih platformi u tu svrhu, kao i savremene trendove u taktici proti te pretnje po oružane snage u urbanoj sredini.

Razmenjena su i iskustva u otkrivanju, razminiranju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Srbije je navelo da realizacija te aktivnosti „predstavlja nastavak uspešne saradnje Vojske Srbije sa Komandom združenih snaga iz Napulja“.

To ministarstsvo je navelo i da to „doprinosi daljem unapređenju kapaciteta Vojske Srbije za identifikaciju, pronalaženje i bezbedno uništavanje improvizovanih eksplozivnih naprava“.

Srbija, inače vojno neutralna država, je pre 17 godina postala članica NATO programa „Partnerstvo za mir“.

Na području Srbije nalaze se i brojni zaostali prijektili – ariteljerijske granate, avionske bombe, razne vrste mina i municije koje se sporadično nalaze prilikom izvodjenja radova.

Radi se o neeksplodiranim ubojnim sredstvima zaostalim iz perioda Prvog i Dugog svetskog rata kao i NATO bomardovanja 1999. godine, a za čije je uklanjanje zadužen i Centar za razminiranje.

Taj centar je saopštio 20. marta da su na lokaciji za izgradnju Nacionalnog stadiona u Surčinu pronađene tri ručne bombe i dve artiljerijske granate.

Bombe i granate, kalibra 85 i 75 milimetra pronađene su na dubini od oko 40 centimetara, a uništili su ih pripadnici Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije.

Na sajtu Centra za razminiranje je navedeno da su problemi u vezi sa humanitarnim razminiranjem u Srbiji brojni, a da brzina njihovog rešavanja zavisi od obezbedjivanja sredstava.

Taj centar obavlja izviđanje lokacija za koje se sumnja da su zagađene kasetnom municijom, minama i drugim neeksplodiranim sredstvima i izrađuje projekte za razminiranje.

Te projekte, kako je navedeno, dostavlja donatorima ili međunarodnim fondacijama radi obezbeđenja donacija za njihovu realizaciju, vrši kontrolu kvaliteta razminiranja i druge aktivnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.