U trendu

Ministarstvo odbrane: Za šest meseci otkriveno 18.500 migranata

Zajedničke vojno-policijske patrole koje obezbedjuju državnu granicu prema Bugarskoj i Makedoniji, otkrile su u proteklih šest meseci više od 18.500 ilegalnih migranata sa Bliskog istoka, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

On je agenciji Beta kazao da je više od 17.000 migranata odustalo od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice i ulaska u Srbiju, dok je njih oko 1.500 prevezeno u prihvatne centre širom Srbije.

„Od 17. jula 2016. godine, kada su formirane Zajedničke snage vojske i policije za kontrolu državnih granica prema Bugarskoj i Makedoniji, do danas, osujećeno je 110 pokušaja krijumčarenja migranata“, naveo je Krivokapić.

Po njegovim rečima, vojno-policijske patrole su u tom periodu uhvatile 125 krijumčara koji su pokušali da ilegalno prevezu više od 1.200 migranata od granica sa Bugarskom i Makedonijom na sever Srbije.

„Najveći broj krijumčara je iz Srbije – njih 92, dok su ostali iz inostranstva, najviše iz Bugarske, zatim Pakistana, Avganistana, Iraka, Moldavije i Holandije“, kazao je portparol Ministarstva odbrane.

On je istakao da je zbog niskih temperatura i snežnih nanosa, registrovan „znatno manji“ pritisak migranata na granice ali i da se krijumčarski kanali aktiviraju „čim vreme otopli“.

Krivokapić je naveo da je trenutno duž granice sa Bugarskom rasporedjeno i 50 pripadnika medjunarodnih policijskih snaga iz Austrije, Češke, Slovačke i Francuske, koji se takodje nalaze u sastavu Zajedničkih snaga vojske i policije za obezbedjenje granice.

„Oni obavljaju zadatke patroliranja i sprečavanja ilegalnih prelazaka, u skladu sa zakonima Srbije i medjunarodnim zakonodavstvom. To je prvi segment pomoći EU, u drugom delu predvidjeno je slanje mobilne opreme, dok poslednji deo podrazumeva slanje stacionarne opreme koja bi trebalo da ostane u trajnom vlasništvu Srbije“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da Zajedničke snage vojske i policije stalno razmenjuju informacije sa svim nadležnim bezbednosnim strukturama jer nije moguće unapred predvideti kada će i na kom mestu migranti pokušati da udju u Srbiju.

„U odnosu na period kada nije bilo masovnih migracija, sada imamo povećanu mogućnost da se medju migrantima provuče i neki pripadnik terorističkih organizacija“, kazao je Krivokapić dodajući da se „mora imati u vidu da su se teroristi ilegalno prebacivali preko državnih granica i pre migrantske krize“.

Portparol Ministarstva odbrane je dodao da službe i organi zaduženi za bezbednost države prepoznaju pretnju od terorizma i da sprovode aktivnosti za umanjenje rizika „bez obzira na to da li postoje migratorna kretanja ili ne, samo što se u ovom slučaju ulažu veći napori“.

Krivokapić je dodao da svi pripadnici VS i MUP-a koji su angažovani u Zajedničkim snagama za obezbedjenje granice prema Bugarskoj i Makedoniji, svoj posao obavljaju časno, profesionalno i u skladu sa najvišim standardima i važećim domaćim i medjunarodnim propisima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.