U trendu

Mirović: Muzej prisajedinjenja privremeno u Muzeju Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je prostor Muzeja i arhiva Vojvodine u kojem će se nalaziti i izložbeni prostor Muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu, samo privremeno rešenje, te da je u planu posebna zgrada za njega.

„Ovo je privremeno rešenje, ali simbolički značajno, jer ćemo prvi put na jednom mestu imati prostor na kome ćemo obeležiti viševekovnu borbu za samostalnost, politička prava i očuvanje jezika i pisma“, istakao je predsednik Mirović tokom obilaska radova u Muzeju prisajedinjenja.

Muzej prisajedinjenja obuhvata 250 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i deo je rekonstruisanog Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine.

Muzej će biti otvoren u godini kada se obeležava 100 godina od kada je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, Jaša Tomić pročitao odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Inače, Pokrajinska vlada je u decembru 2017. odlučila da počasni predsednik Odbora za obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a predsednik je Mirović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.