U trendu

Mitropolit SPC Porfirije: Treba slaviti mir i solidarnost, a ne rat u kojem su gubitnici svi

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve, Porfirije, služio je danas poručio je danas u Sabornom hramu u Zagrebu, godišnji parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ čija se 25. godišnjica zvanično obeležava sutra u Kninu, glavnoj meti te akcije.

„Kao što je rat sam po sebi poraz, ali i posledica izopačenja ljudske prirode, tako je i slavljenje rata slavljenje poraza. To je još veće izopačenje od samog rata, jer njime se slavi zlo“, ukazao je mitropolit Pofririje posle službe kojoj su prisustvovali predstavnici Srpskog narodnog vijeća i Ambasade Srbije u Hrvatskoj.

Mitropolit je rekao da je Porfirije rešenje vidi u pokajanju i molitvi, preneo je sajt Mmitropolije zagrebačko-ljubljanske.

„Molitvom mi u sebi budimo raspoloženje pokajanja. Budimo u sebi potrebu borbe sa ostrašćenošću koja je u nama. Kroz pokajanje se pitamo da li i na koji način doprinosimo zlu – pitamo se da li produžavamo spiralu zla koja postoji u ovom svetu“, istakao je Porfirije.

Poasle parastosa priredjen je godišnji komemorativni skup u prostorijama Srpskog narodnog vijeća i čitanje „Izjave sjećanja“.

Tako je, kako je navedeno na sajtu, mitropolit nastavio u duhu besede izgovorene u crkvi i rekao da „moleći se za svu našu braću i sestre postradale u Oluji, treba da znamo da je rat najveće zlo koje može da zadesi pojedinca, grupe i narode – a zahvatao je ponekada i ceo svet“.

„Svako slavljenje rata je uvećavanje zla i produbljavanje mržnje. Kada slavimo bilo koju pobedu koja podrazumeva prolivanje krvi, mi degradiramo sebe i svoje ljudsko dostojanstvo“, rekao je mitopolit.

Po rečima Porfirija, „treba da slavimo mir, razumevanje, solidarnost i iznad svega ljubav, i nikad da ne dozvolimo sebi da slavimo rat. Svakim slavljenjem rata, ostavljamo mogućnost novim nesporazumima, a time i novim ratovima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.