U trendu

MUP: U prvih devet meseci 3.137 žena prijavilo da su bile žrtve nasilja

U Srbiji je u prvih devet meseci 3.137 žena prijavilo da su bile žrtve nasilja, dok je tokom prošle godine nasilje prijavilo 4.728 žena, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Ona je na panelu „Prevencija i sprečavanje nasilja nad ženama i suzbijanje pojave trgovine nad ženama“, koji je održan u okviru Medjunarodne konferencije „Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne“, ocenila da veći broj prijava u odnosu na neki prethodni period govori o tome da su žene „smelije, da su se ohrabrile i da veruju institucijama“.

„Najveći broj stradalih žena nikada nije prijavio nasilje u porodici i zato svako ko ima saznanja da u nekoj porodici postoji nasilje nad ženom to treba i mora da prijavi policiji. Sigurna sam da tako možemo da smanjimo broj žrtava i smatram da je naša moralna obaveza da to učinimo“, navela je Biljana Popović Ivković a preneo MUP.

Ona je dodala da se novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ono može i anonimno prijaviti, kao i da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova 24 časa otvoren besplatan telefonski broj 0800 100 600, na koji se može prijaviti nasilje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar