U trendu

Na Zlatiboru otvoren Kulturni centar

Na Zlatiboru je danas otvoren Kulturni centar u kome se nalaze bioskopsko-pozorišna dvorana, biblioteka i galerija, što će, prema očekivanjima uprave Opštine Čajetina, doprineti unapredjenju turističke ponude tog kraja.

„U projekat je uloženo 227 miliona dinara, 45 miliona je dalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a 182 miliona dinara je uložila lokalna samouprava i Turistička organizacija Zlatibora“, kazao je na otvaranju Kulturnog centra predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, ističući da je takav objekat nedostajao turističkoj ponudi Zlatibora.

Na površini od gotovo 2.000 kvadratnih metara, pored pozorišne, odnosno bioskopske dvorane sa 300 mesta, biblioteke i galerije, smeštene su i konferencijske sale, medija centar, kao i osam soba i četiri apartmana.

Kulturni centra će pomoći da na Zlatiboru više ne bude problema sa organizacijom manifestacija i kulturnih dešavanja zbog nedostatka adekvatnog prostora, posebno u zimskim i jesenjim mesecima.

„Zlatibor će sa ovakvim sadržajima ući u red svetskih turističkih destinacija“, kazao je Stamatović.

On se zahvalio svima koji su pomogli da se Kulturni centar izgradi i naveo da se retke prilike da se ovakvi objekti otvaraju u malim lokalnim samoupravama.

Dodao je da je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prepoznao turističke potencijale Zlatibora i da je prvi podržao i izgradnju gondole na toj planini.

„Vlada Srbije je prepoznala Zlatibor kao jednu od najznačajnijih turističkih destinacija u zemlji, sa perspektivom za dalji razvoj. Nikakve dileme nismo imali kada je ovaj projekat bio u pitanju“, rekao je Ljajić.

On je istakao da je ovo jedan od retkih projekata u poslednjih pet godina koje su ministarstvo i vlada finansirali, a da su izdvojili manje sredstava nego što su dale lokalne samouprave ili lokalne turističke organizacije.

„Želja Vlade je da ima što više takvih objekata širom Srbije, jer ako lokalna samouprava izdvoji značajan deo sredstava za neki projekat, sigurno je da je on u funkciji razvoja turizma na toj teritoriji“, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, Kulturni centar je nedostajao Zlatiboru i čitavom kraju, a njegovim radom će biti obogaćena turistička ponuda.

„Ona će postati raznovrsnija, sadržajnija i ja verujem da će ovo privući nove turiste i iz zemlje i iz inostranstva“, kazao je Ljajić.

Naglasio je da je Zlatibor „model turističke destinacije koji Vlada želi da razvij u celoj zemlji“, koja živi tokom čitave godine, koja nema više turizam sezonskog karaktera i ukazao da će se Kulturni centar tome doprineti.

Ljajić je najavio nastavak saradnje sa Opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor, pre svega iz domena sportskog turizma.

„Zlatibor će postati najbolje mesto u čitavom regionu za pripreme sportista, naročito kada sportska sala, koju je kupila opština Čajetina, bude rekonstruisana. Spremni smo da finansiramo adaptaciju delova tih sportskih sadaržaja oko sale, kao i nove sportske sadržaje u vezi sa pripremama fudbalera“, precizirao je on.

Dodao je da će biti uradjen i novi amfiteatar za manifestacije tokom letnjih meseci, „pa će tako Zlatibor imati ono što imaju sve velike turističke destinacije“.

„Zlatibor je, pored Soko banje, destinacija koja je u proteklih pet godina zabeležila najveći rast broja turista u Srbiji. Prošle godine je zabeležen rast od 94 odsto u odnosu na 2014. godinu“, kazao je Ljajić, navodeći da to pokazuje da rezultati nisu slučajni i da će biti još bolji u narednim godinama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.