U trendu

Nadbiskup Nemet: Tragedija u školi pokazala da u našem sistemu nešto nije dobro

Nadbiskup beogradski Ladislav Nemet ocenio je da je nedavna tragedija u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ pokazala da u Srbiji nešto u sistemu „nije baš tako dobro“, navodeći da je član Nacionalnog prosvetnog saveta i zna koliko ima poteškoća u školama i sa disciplinom.

„Mislim da nedostaje ozbiljniji pristup da se to sistematski reši. Treba da se poveća poštovanje prema učiteljima, poštovanje prema samom sistemu i značaju obrazovanja. Trebalo bi i da roditelji malo više vremena posvete deci. Nije dovoljno da imaju materijalno sve – ako nemaju ljubav“, rekao je Nemet za Balkan magazin.

On je rekao da se i u toj tragediji pokazalo da je dečak počinilac imao manjka ljubavi.

„Kroz ljubav može se puno toga pobediti. Obrazovni sistem bi trebao ne samo da da informacije nego da se brine i da iz tih malih ljudi porastu veliki pošteni ljudi, članovi društva. Mislim da sad ovo treba da dovede do ozbiljnijeg razmišljanja – šta nije tako dobro“, naveo je Nemet.

Kako je rekao, „ovo nisu problemi koji postoje samo u Srbiji, toga ima svugde“.

„Video sam i u Mađarskoj, skoro svaki dan ima neka demonstracija, zatim odemonstracije u Francuskoj zbog školskog sistema. Treba da se poštuju nastavnici, da budu finansijski nagrađeni za posao koji rade. A isto tako da se od njih traži ne samo da daju informacije deci, nego da stvarno rade sa decom, da se zanimaju za decu“, naveo je Nemet.

„Naravno“, dodao je, „treba doneti još neke odluke, možda metalne detektore, dati pravo čuvarima da provere šta je u ruksaku“.

„Kad idete na aerodrome da putujete sve će vam pretresti, a decu, kao, ne sme da proveri čuvar. Vreme je da se stvarno razmisli ozbiljno šta mi želimo, koju budućnost želimo za našu decu i za naše društvo“, ukazao je Nemet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar