U trendu

Najavljen početak distribucije tableta i laptopova u okviru projekta Ministarstva, UNICEF-a i EU

 Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova, i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović najavili su danas početak distribucije tableta i laptopova u okviru projekta „Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu“.

„Ministarstvo, Evropska unija i UNICEF u Srbiji su udružili snage da premoste digitalni jaz za neku od najugroženije dece u Srbiji kroz podršku obrazovnom sistemu, obezbedjivanje nastavnih učila otvorenog izvora i tehničke opreme, kao i kroz školske aktivnosti namenjene poboljšanju ishoda učenja kod dece. Ovaj projekat finansira EU i vredan je 2 miliona evra bespovratne pomoći, a realizovaće se u 30 lokalnih samouprava širom Srbije“, navodi se u saopštenju.

Fabrici je tom prilikom kazao da će biti isporučeno 2.200 uredjaja IT opreme koja je potrebna za organizovanje kontinuiranog i kvalitetnog učenja u škole u Srbiji, a koja će biti rasporedjena na 30 škola i 250 pedagoških asistenata.

„Sva deca moraju da imaju jednake mogućnosti za pristup obrazovanju. Obrazovanje je ključno za njihov razvoj kao ličnosti i kao građana. EU podržava obrazovanje u Srbiji skoro 20 godina i nastaviće da pruža podršku. Nadam se da će ova oprema pomoći našim učenicima da ostvare sjajne rezultate u školovanju“, rekao je Fabrici.

U saopštenju se kaže da će u okviru tog projekta biti podržano osnivanje „obrazovnih digitalnih biblioteka“ i „klubova za učenje“ u odabranim školama, a 900 nastavnika koji rade u tim školama dobiće priliku da osnaže svoje kapacitete, dok će drugi fokus biti usmeren na učenje romske dece uz obezbedjivanje psihološko-socijalne podrške.

Od toga će korist imati najmanje 12.000 dece koja pohadjaju te škole.

Radović je rekao da jedan od prioriteta Ministarstva ali i Vlade Srbije, jeste jednako pravo i dostupnost obrazovanja bez diskriminacije.

„Tokom epidemije kovida-19 i nastave na daljinu posebnu pažnju posvetili smo uključivanju što većeg broja dece iz osetljivih grupa u sistem obrazovanja kroz individualizovan pristup, ali i nabavku opreme u saradnji sa različitim donatorima. Kroz projekat ‘Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu’ obezbedili smo kompjutere i tablete za digitalne biblioteke, a više od 2.000 uredjaja biće distribuirano školama i biće dostupni učenicima“, kazao je Radović.

Kostadinova je kazala da treba premostiti digitalni jaz i omogućiti svakom detetu i mladoj osobi pristup učenju, veštinama i ekonomskim mogućnostima.

„Zajedno možemo da kovid-19 krizu pretvorimo u priliku“, izjavila je direktorka UNICEF-a u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.