U trendu

Najveće interesovanje za usluge eUprave upisa u vrtiće i pripreme upisa u prvi razred

Usluga eVrtić od ove godine dostupna je roditeljima putem portala eUprave prvi put u svim opštinama i gradovima u Srbiji, a konkursi su trenutno otvoreni u više od 60 lokalnih samouprava, objavila je danas Kancelarija informacione tehnologije (IT) i elektronsku upravu.

Za ovu elektronsku uslugu automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rodjenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju dokiumenta, niti da odlaze na šaltere, podseća se u saopštenju.

Usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

Ove godine upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, počeće kasnije.

Kako je objašnjeno, umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici mogu da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove elektronske usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava ili telefonskim putem u samoj školi.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u odredjenu školu kako bi okvirno znale koji broj djaka mogu da očekuju.

Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim bude bio definisan, a na Portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje.

Usluga eUpis roditeljima će omogućiti da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom ili pedagogom.

Škole će u unapredjenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rodjenih, iz evidencije prebivališta kao i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.