U trendu

Napad na zaposlene tokom akcije suzbijanja komaraca

BEOGRAD – Dve ekipe JKP „Gradska čistoća“ iz Beograda napadnute su u Sremčici i Surčinu dok su sprovodile akciju suzbijanja odraslih formi komaraca, saopštilo je danas to preduzeće.

Kako se navodi, u pitanju su ekipe iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine, a napadnute su u subotu, 5. juna.

Ekipa koja je akciju protiv komaraca obavljala na području Sremčice napadnuta je u ulici Mila Kovačevića, kada je nepoznati napadač zaustavio službeno vozilo i, udarajući po njemu, vređao i pretio zaposlenima i pokušao da u vozilo uđe kroz prozor.

Od zaposlenih je oteo radni nalog i pobegao, navodi se u saopštenju i dodaje da je zbog fizičkog napada i oduzimanja radnog naloga pozvana i policija.

U Surčinu vozilo sa ekipom koja radi na suzbijanju zaustavilo nepoznato lice i verbalno vređalo zaposlene.

Direktor „Gradske čistoće“ Marko Popadić osudio je nasilje nad radnicima tog preduzeća koji, naveo je, samo rade svoj posao u korist svih Beograđana.

Apelovao je da se ekipama koje sprovode akcije suzbijanja komaraca omogući neometano obavljanje posla.

„Verujem da su pojedini sugrađani uplašeni za svoje zdravlje, jer iako neosnovano, smatraju da bi suzbijanje komaraca moglo negativno da utiče na njega. Suzbijanje komaraca obavlja se decenijama unazad, a danas se sprovodi preparatima apsolutno bezbednim po ljude i životinje“, rekao je Popadić.

Dodao je da je reč o insekticidu koji je odobren od strane Ministarstva zaštite životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

Ukazao je da pažnju na termine sprovođenja akcija treba da obrate pčelari i da tada pčele zatvore u košnice kako ne bi bile izložene sredtvu za suzbijanje komaraca.

„Ljudima može da smeta miris preparata i dovoljno je da u tom slučaju zatvore prozore. Međutim, strah ne može biti opravdanje za nasilje i svaki napad će biti prijavljen nadležnim organima“, istakao je Popadić.

Apelovao je na sugrađane da ne ometaju ekipe tokom sprovođenja akcija, jer je neophodno uraditi dobro posao ukoliko ne želimo da nam komarci u narednom periodu donesu veće probleme.

U saopštenju se navodi i da će se, ukoliko vremenske prilike to dozvole, akcija suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje sprovoditi sutra, 8. juna, na javnim površinama teritorije grada Beograda u terminu od 19 sati do ponoći.

Akcija će obuhvatiti lokacije Sunčani breg, Miljakovački vinogradi, Rakovica selo, Pinosava, Zuce, Beli Potok, Banjička šuma, Centralno groblje, SP „Jajinci“, Rušanj, Ripanj, Vrčin, Zaklopača, Grocka uz Dunav, Brestovik – ul Dunavski venac 71, Ritopek, Vinča uz Dunav, Lešće-groblje, Slanci, Veliko selo, Senjak, Topčidersko brdo – Užička i Tolstojeva ulica, Diplomatska kolonija, Prokop.

Suzbijanje komaraca vršiće se i na lokacijama Dedinje, Lisičiji potok, Banjica, naselje Stepa Stepanović, Kanarevo brdo, Miljakovac, Jajinci, Kumodraž selo, Cvetanova ćuprija i naselje Vojvode Vlahovića.

Pčelarima se apeluje da tokom akcija suzbijanja komaraca pčele ne puštaju na ispašu, već ih zatvore u košnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar