U trendu

Nastala potpuna zbrka oko završetka školske godine

Škole obavestile đake da će gradivo učiti do 16. juna, umesto do petka. Roditelji ogorčeni, u Ministarstvu tvrde da nastava nije obavezna.
Draga deco, ovo je naš poslednji čas onlajn nastave – ovim rečima oprostili su se u petak predavači koji su dva i po meseca na televiziji drÅŸali nastavu đacima osnovnih i srednjih Å¡kola. Iako su roditelji očekivali sličnu „odjavu“ i od nastavnika koji su putem platformi slali lekcije, to se nije dogodilo.

Naprotiv, sačekalo ih je iznenađenje – deci i roditeljima stigle su poruke da će se onlajn nastava drÅŸati do 16. juna, uprkos tome Å¡to su prosvetne vlasti tokom protekla dva i po meseca govorile da se nastava zavrÅ¡ava 29. maja, a da u junu posla imaju samo oni koji hoće da poprave ocene i maturanti.

Međutim, roditelji su poslednjih dana dobijali poruke od nastavnika mnogih škola u kojima piše da je završena TV nastava, ali ne i onlajn nastava, te da će nastaviti da šalju lekcije i zadatke.

Pitanje od milion dolara
Na pitanje da li gimnazijalci od ponedeljka imaju nastavu, Aleksandar Markov, iz Foruma beogradskih gimnazija, kaÅŸe:

„To je pitanje od milion dolara. Ako sluÅ¡ate izjave ministra u poslednja dva meseca – nemaju. Međutim, ispada da to i nije baÅ¡ tako. Mi smo dobili dopis koji je ‘i ovamo i onamo’, pa su ga svi protumačili da treba i dalje da se radi. To je skandalozno.“
Saznanje da će onlajn nastava, umesto do 29. maja, trajati do 16. juna izavalo je ogorčenje roditelja.

„Sve sam organizovala prema najavama da letnji odmor počinje 1. juna, htela sam da poÅ¡aljem decu na selo, a ja da počnem da radim. U maju smo i ja i muÅŸ iskoristili odmore kako bismo s decom pratili nastavu. Ovo mi je poremetilo sve planove“, kaÅŸe za Novosti majka J. S., čija ćerka ide u treći razred, a sin je prvačić.

„Nama je bilo rečeno da deca nemaju uskršnji raspust i da imaju dve radne subote upravo zato da bi mogli da se raspuste 1. juna. Ne znam ni ko će da ih čuva ni kako će da prate lekcije koje učiteljica šalje putem Vajbera“.

Onlajn kontrolni i u sred juna
Nastavnici u višim razredima osnovne škole i srednjim školama najavili su i onlajn kontrolne zadatke i provere znanja.

„Moje dete u jednoj beogradskoj gimnaziji 5. juna ima kontrolni iz informatike“, kaÅŸe jedna majka.
Druga mama iz Zrenjanina, koja ima troje školaraca, rekla je da će njena kćerka u gimnaziji i druga u osnovnoj školi u junu imati kontrolne zadatke.

U Ministarstvu prosvete, međutim, odlučno kaÅŸu:

„Slanje lekcija i kontrolnih zadataka od 1. juna putem platformi nije obavezno, a mi smo ostavili mogućnost da, ako neko to ÅŸeli, moÅŸe da uradi. Ali, obaveza ne postoji. Nastave od ponedeljka nema, a u Å¡kolu dolaze samo deca koja ÅŸele da poprave ocene“, kaÅŸe, za Novosti Milan PaÅ¡ić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje.
Direktori poštuju školski kalendar
Direktori škola kaşu da postupaju prema školskom kalendaru koji je nedavno izmenjen.

„Školska godina završava se 16. juna za decu od prvog do sedmog razreda. Dakle, nastavnici moraju da imaju aktivnosti do 16. Juna“, pojašnjava Natalija Matić, direktorka OŠ „Veselin Masleša“.
„Nastavnici sami kreiraju ono Å¡to će raditi u tom periodu, a prema svojim planovima i programima, jer imaju obavezan broj časova koje moraju odrÅŸati“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar