Nastavak naučno-tehnološke saradnje Srbije i SAD

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, i ambasador SAD, Entoni Godfri, potpisali su danas Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje.

Protokol će naučnicima iz Srbije i SAD omogućiti da nastave zajednički rad na projektima, otkrićima i istraživanjima, uz dodatni prostor za saradnju naučnih institucija i univerziteta, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Protokol je simbolično potpisan u Idvoru, rodnom mestu naučnika, pronalazača, profesora na Univerzitetu Kolumbija i počasnog konzula Srbije u SAD, Mihajla Pupina (1854-1935).

Ministar Ružić je podsetio da je i današnji dan simboličan jer je 3. marta 1915. godine osnovan Nacionalni savetodavni odbor SAD za aeronautiku, čiji je član bio i Pupin. Ta institucija je bila preteča Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije – NASA.

Ambasador Godfri je rekao da se „neprekinuti lanac saradnje SAD i Srbije u nauci i tehnologiji nastavlja od Pupinovog rada pre više od jednog veka, do današnje NASE, u kojoj je jedna Beogradjanka pomogla da najnovija svemirska letelica bude poslata na Mars“.

Danas potpisani protokol, kao okvirni sporazum, unapredjuje saradnju naučnika i akademika u mnogim oblastima- od medicine i arheologije, do nauke o klimi, rekao je Godfri i zahvalio ministru Ružiću i njegovom timu zbog bliske saradnje u „nastavljanju ovog dragocenog partnerstva“.

Prethodni Sporazum Vlade SAD i Vlade Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je u Vašingtonu 23. aprila 2010. godine, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.