U trendu

Nastavlja se saradnja škola i vrtića iz BG i Grčke

BEOGRAD – U sedam grčkih gradova oko 150 učenika iz Srbije pohađa srpske škole, podatak je koji je danas izneo Igor Raičević, podsekretar za obrazovanje u razgovoru s gošćom iz Grčke Katarinom Makrojanski.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima razmene iskustava u obrazovanju i razgovarali o unapredenju saradnje Beograda s grčkim obrazovnim ustanovama.

Raičević je podsetio da je intenzivna saradnja s grčkim školama i vrtićima počela pre dve godine, da je usporena zbog pandemije, ali da se nada što skorijem nastavku saradnje.

Podsetio je i da su 2019. predstavnici beogradskih predškolskih ustanova obišli nekoliko grčkih gradova gde su od grčkih kolega čuli kako je kod njih uređen sistem predškolskog obrazovanja.

Makrojanaki, koja je koordinatorka Ministarstva prosvete Grčke za 11 zemalja, izrazila je zadovoljstvo projektom besplatnog učenja grčkog jezika u beogradskim školama sa profesorima kojima je grčki maternji jezik, a koji je već zaživeo.

„Tokom posete Beogradu obilazimo škole glavnog grada i zadovoljna sam onim što sam videla kod vas. Sigurna sam da ćemo uspeti da dalje razvijamo saradnju, kao i sve potencijale i ideje koje su se javile. Svi čekamo kraj pandemije kako bismo to i realizovali“, rekla je Makrojanaki.

Ona je istakla da je Srbija ranijih godina bila izuzetno atraktivna grčkim studentima koji su se na srpskim univerzitetima pre svega interesovali za studije medicine, sporta, prava, programiranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.