U trendu

Nastavljena akcija „Drvo za Beograd“, zasađeno 40 četinara

BEOGRAD – U okviru akcije „Drvo za Beograd“ još 40 stabala mladih četinara, Pančićeve omorike, zasađeno je danas na levoj obali Save.

Akcija sadnje „Drvo za Beograd“ pokrenuta je na inicijativu gradonačelnika Zorana Radojičića, koji je danas, sa direktorom JKP „Zelenilo – Beograd“ Slobodanom Stanojević i predstavnicima API Banke, učestvovao u sađenju četinara.

Radojičić je podsetio da Beograd ima 15 odsto zelenih površina, a da je plan da taj procenat do 2025. godine bude – 25.

U tom smislu, naveo je da je za postizanje tog cilja važan doprinos kompanija, koje kroz programe društveno odgovornog poslovanja doniraju sadnice, sade i prate kako raste njihovo drveće.

Zahvalio je API Banci na sadnji 40 Pančićevih omorika, četinara koji, podseća, potiče sa Balkana, a otkrio ga je, pre skoro 150 godina čuveni botaničar Josif Pančić na Tari.

„Ovih 40 sadnica obezbeđuje količinu kiseonika za 80 ljudi tokom njihovog čitavog života“, istakao je Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

Gradonačelnik je pozvao i druge kompanije da se priključe akciji sadnje, jer je, kaže, za to uvrek pravi trenutak, te naveo da bismo bili na putu da menjamo ekološku kartu grada, ukoliko bi svaka kompanija koja posluje u Beogradu donirala određeni broj stabala.

Prema njegovim rečima, ove godine samo „Zelenilo“ je zasadilo oko 5.000 stabala, a dobra vest je, kaže, porast broj kompanija, organizacija i drugih koji žele da daju doprinos viziji „zelene i zdrave prestonice“.

Radojičić se, takođe, pridružio pozivu „Zelenila“ da, u duhu predstojećih novogodišnjih praznika, građani kupuju jelke s busenom koju će posle praznika zasaditi.
Predsednica Izvršnog odbora API Banke Marija Stepina je rekla da ta banka sadnjom stabala nastavlja svoju težnju za očuvanjem životne sredine i nastoji da u okviru svakodnevnog poslovanja smanji potrošnju papira.

Kako je rekla, 40 četirana „pretvoreno u papir“, zapravo je količina hartije koju u banci odštampaju za pet godina.

Stepina je dodala da su se sa zadovoljstvom priključili akciji „Drvo za Beograd“, u nadi da će to podstaći i druge članove zajednice da se pridruže.

Kroz akciju sadnje do sada je 12 kompanija i međunarodnih organizacija, doniralo i zasadilo blizu 1.500 stabala, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.