U trendu

Nastavljeni pregovori sindikata i Ziđina o kolektivnom ugovoru

Predstavnici reprezentativnih sindikata kompanije Ziđin koper u rudniku bakra i plemenitih metala u Boru nastavili su danas pregovore sa menadžmentom te firme o novom kolektivn ugovoru, rekao je predsednik granskog Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Časlav Garić.

On je za agenciju Beta rekao da su popustila i „jedna i druga strana“ i da su se juče na početku pregovora složili o dužini trajanja godišnjeg odmora i plaćenom odsustvu.

„Iako je uslov sindikata za početak pregovora bio da se povuče novi pravilnik o radu popustile su obe strane i pregovori su juče počeli i trajali skoro do ponoći, a danas su nastavljeni“, rekao je Garić.

Dodao je da su se sindikati i menadžment dogovorili o dužini trajanja godišnjeg odmora za radnike sa određenim brojem godina, a da je ustupak napravljen samo kod zaposlenih sa stažom više od 40 godina. Ti radnici su imali pravo na odmor od 42 dana, ali će biti smanjen za nekoliko dana.

On je rekao da se danas razgovara o najvažnijem pitanju, visini plata.

Kompanija Ziđin koper Srbija posluje u sastavu Zidjin majning grupe, a osnovana je u decembru 2018. godine kada je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o 63 odsto vlasništva u rudniku bakra RTB Bor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.